31 procent wil Rutte weer als premier

Voor het eerst sinds maanden zien we weer beweging binnen het electoraat. 50PLUS stijgt 2 zetels naar 8. De hoogste score in 3 jaar. D66 en VVD gaan er ook 1 omhoog. PVV daalt er 2 naar 33; de laagste score in 1 jaar. De SP daalt naar 13 (de laagste score in 6 jaar). Op de vraag of men wil dat Mark Rutte na de verkiezingen weer Premier wordt, geeft 31% aan dat wel te willen.

Dat zegt opiniepeiler Maurice de Hond. In 2012 werd er door de tweestrijd tussen Rutte en Samsom door een kwart van de kiezers strategisch gestemd. De VVD zou anders rond de 34 zetels gehaald hebben en de PvdA rond de 26. Van de 16 zetels die de VVD sindsdien is kwijtgeraakt zijn er 13 naar de PVV gegaan.

Overlopers terughalen

Om als VVD groter te kunnen worden dan de PVV zal Rutte met name de “overgelopen” kiezers naar de PVV moeten proberen terug te halen. Van de groep ex-VVD-kiezers geeft 71% aan Rutte niet meer als premier te willen en 26% wel. Alleen bij een tweestrijd, zoals die in 2012 is geweest met een linkse premierkandidaat, heeft Rutte een kans om een deel van de kiezers die naar de PVV zijn overgelopen weer terug te halen en daarmee (net) de grootste partij te worden.

Lijsttrekkerskeuze PvdA

De dynamiek van de aanstaande verkiezingen zal vooral bepaald worden wie de tegenkandidaat voor het premierschap zal worden van Mark Rutte. Als Samsom die lijsttrekker wordt dan vergroot dat de kans voor Rutte om weer als premier terug te keren. Als de PVV namelijk niet in de regering wordt opgenomen, zou die 25 zetels voldoende kunnen zijn om de grootste partij te worden van de 4 of 5 partijen die de nieuwe regering gaan vormen. Met Aboutaleb of Asscher als lijsttrekker bij de PvdA gaat het onderlinge electorale krachtenveld tussen de partijen ten opzichte van vandaag duidelijk veranderen.

Dus ondanks dat maar 31% van de kiezers aangeeft Mark Rutte als premier na de verkiezingen terug te willen hebben, is de kans dat hij het weer wordt zeker niet klein te noemen.

 

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!