Aanslagen België

Bij twee bloedige aanslagen in Brussel zijn dinsdagmorgen volgens de officiële cijfers zeker 26 doden en tientallen gewonden gevallen. In het metrostation van Maalbeek in het Europese hart van Brussel zouden bij de aanslag op een treinstel van de metro zeker 15 mensen zijn omgekomen. Er zouden meer dan vijftig gewonden zijn gevallen.

De extremisten van Islamitische Staat hebben volgens Koerdische bronnen de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hebben opgeëist. De Belgische premier Charles Michel sprak dinsdag op een persconferentie van twee blinde, gewelddadige en laffe aanslagen en repte van vele doden en gewonden.

De autoriteiten hebben dinsdag na de aanslagen op de luchthaven het openbaar vervoer helemaal stilgelegd. Ze hebben iedereen in Brussel gevraagd zich niet meer te verplaatsen en niet meer te telefoneren. De omgeving van het regeringscentrum en het parlement aan de Wetstraat zijn ontruimd, meldde persbureau Belga. Daar was later ook een ontploffing in de buurt toen er volgens Belgische media een object uit voorzorg werd opgeblazen.

Bij zelfmoordaanslagen dinsdagmorgen rond 08.00 uur in de vertrekhal van het vliegveld vielen zeker elf doden en meer dan dertig gewonden. Ruim een uur later waren er explosies in metrostation Maalbeek.

In heel Europa, inclusief Nederland, zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen na de aanslagen in Brussel. In Nederland heeft het ministerie van Justitie besloten de aanwezigheid van politie op grote stations uit te breiden.

Luchthaven Zaventem is het drukst bezochte vliegveld in België met zeker 106.000 starts en landingen per jaar.

Ontsnapt aan aanslag Brussel door hondje

ZAVENTEM – Ze hadden hele andere plannen voor de dag dan worden geëvacueerd naar de sporthal van Zaventem. Maar toch was dat vanochtend waar honderden gestrande vliegtuigpassagiers een gedwongen tussenstop moesten maken. Ze konden er de eerste klap verwerken.

In het geval van de Luikse Anne Bernard was die bijna fataal. Met haar man en hondje Sabi stond ze bij de balie van SN Brussels. Een van de twee doelwitten van de terroristen. Anne weet zeker dat Sabi haar het leven heeft gered, want aangezien zij en haar man de hond bij hadden, mochten ze niet bij de gewone balie inchecken, maar moesten naar een loket verderop. Precies toen ze daar stonden, klonken luide knallen.

’Gevallen’

,,Het waren er drie en ze waren zo hard”, vertelt de Waalse. ,,Mijn man kreeg stukken van het plafond op zijn hoofd. Nee, gelukkig is hij niet gewond. We zijn gaan rennen, struikelend naar een veilige plek. Ik ben gevallen, iemand is over mij gevallen. We kwamen uit bij een keuken. Daar hebben we gezeten tot mensen van de politie of het vliegveld, dat weet ik eigenlijk niet meer, riepen dat we naar buiten moesten.”

Meneer Bernard krijgt bijna vier uur nadat het is gebeurd nog steeds bijna geen woord uit zijn mond. Hij houdt de sporttas met het bibberende hondje Sabi tussen zijn voeten. Familie is gebeld om het oudere echtpaar op te halen. Hun auto staat vast in de parkeergarage die binnen de veiligheidscorridor ligt. Anne Bernard kan er zich niet druk om maken. ,,We willen alleen nog maar naar ons veilige huis op het platteland.”

’Misselijkmakend’

De sporthal is een wonderlijke mix van mensen. Van dames in traditioneel Afrikaanse gewaden tot Aziaten in vol toeristenornaat en Europese gepokte en gemazelde zakenreizigers. Ton van den Broek uit Breda is er daar één van. Hij was al ingecheckt voor de Ryan Air-vlucht naar Barcelona toen de oproep tot evacuatie kwam. Het ging volgens de Brabander allemaal opvallend rustig en zonder paniek. Na een uur stond hij uiteindelijk op het vrachtplatform van DHL. Eenmaal tussen zoveel medereizigers dringt pas door wat er allemaal is gebeurd en hoe dichtbij hij er was. ,,Het idee dat je daar net hebt gelopen; dat is wel misselijkmakend”, zegt Van den Broek hoofdschuddend.

In het midden van de gemeentelijke sporthal springt één groep er echt uit. Het zijn Eduard en zijn collega’s uit Barcelona. Ze zouden op dezelfde vlucht als Ton van den Broek zitten. Terwijl er links en rechts over vertraging wordt gemopperd trekken Eduard en zijn maten een paar Belgische biertjes open. Gekocht voor thuis, maar op een dag als vandaag kan een borrel geen kwaad. Eduard proost met zijn Duveltje richting een daklicht waar de zon doorheen schijnt. ,,We mogen heel blij zijn dat we hier nog staan.”

Station Hoofddorp ontruimd

HOOFDDORP – De politie heeft dinsdagochtend het treinstation van Hoofddorp ontruimd vanwege een mogelijke terreurdreiging. Een internationale trein uit Brussel is stilgezet en wordt door de politie onderzocht.

Reizigers meldden dat de Marechaussee met politiehonden door een stilstaande trein lopen.

Buschauffeurs krijgen een melding op hun scherm in de bus dat ze niet naar station Hoofddorp moeten rijden.

Ook op het centraal station in Amsterdam werd een perron afgesloten vanwege een verdachte rugzak. Daar bleek het om loos alarm te gaan. Ook op station Schiphol zijn treinperrons ontruimd. Daar was ook niets aan de hand.
https://twitter.com/Marcellow1/status/712242600548425728/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Verdachte gearresteerd die onderweg was naar Schiphol

Het arrestatieteam van de politie heeft dinsdagmiddag kort voor 13.00 uur een verdachte gearresteerd op Amsterdam Centraal. De verdachte zat in de trein naar Schiphol.

Meer informatie ontbreekt nog.

CeJphHpWEAAhzJD

Verdieping NOS-gebouw ontruimd

Poederbrief loos alarm

Op het Mediapark in Hilversum werd dinsdagmiddag bij de NOS een envelop met daarin een onbekend wit poeder aangetroffen. Het bleek loos alarm.

„De vijfde verdieping van het pand werd uit voorzorg ontruimd. Er is wel poeder aangetroffen, maar niets gevaarlijks”, laat de omroep weten. „Iedereen kan gewoon weer aan het werk.” De uitzendingen van de NOS zijn na de vondst van de brief ook doorgegaan.

„Wat wij zien zijn politieauto’s en twee ambulances, maar het lijkt betrekkelijk rustig. Er is een klein groepje mensen naar buiten gegaan”, vertelde Marthijn Tabak, die als persvoorlichter van RTL uitzicht heeft op het gebouw van de NOS.

BuZa: reis niet naar Brussel

BRUSSEL – Reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie daar. Dat schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een aangescherpt reisadvies. Nederlanders die al in Brussel zijn, wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven, uit de buurt te blijven van de luchthaven en de metro en instructies op te volgen van autoriteiten.

De Belgische premier heeft dinsdag ook al alle Belgen en andere inwoners van België opgeroepen te blijven waar ze zijn.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twee extra medewerkers naar de ambassade in Brussel gestuurd in verband met de explosies in Zaventem en Brussel.

Het is nog niet bekend of er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen.

Politiek Den Haag ’ontsteld’

DEN HAAG – Politiek Den Haag is geschokt door de aanslagen in Brussel. Terwijl een deel van het kabinet bijeen is, eist PVV-leider Wilders dat de grenzen direct worden gesloten.

Vanaf 10.15 uur kwam op het ministerie van Algemene Zaken de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing bijeen. Daarin hebben naast premier Rutte, de ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Plasterk (Binnenlandse Zaken) zitting.

,,België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden”, aldus premier Rutte in een verklaring vooraf. Hij had contact met zijn Belgische collega Michel. „Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment extra waakzaamheid geboden is, ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn”, aldus de premier.

PVV-leider Wilders wil meteen stevige maatregelen. „We moeten onze grenzen sluiten en teruggekeerde Syrië-gangers preventief oppakken en opsluiten. De veiligheid van Nederland gaat boven alles”, aldus een ontdane Wilders.

Ook PvdA-leider Samsom toonde zich diep geschokt. „Het is goed dat het kabinet onmiddellijk bekijkt welke gevolgen dit kan hebben voor Nederland. Onze vrije en open samenleving is kwetsbaar en dat vraagt om waakzaamheid van iedereen.”

CDA-leider Buma: „Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers. We zullen vastberaden onze samenleving moeten verdedigen.”

SP-voorman Roemer constateert dat de terreur „nu wel heel dichtbij komt”. „Goed dat Nederland hulp heeft aangeboden. Het is nu aan de veiligheidsdiensten en het kabinet wat er moet gebeuren. Daar hebben ze mijn toestemming niet voor nodig.”

„Afschuwelijk. Gedachten zijn bij de slachtoffers, hun ouders, broers en zussen. We weten nu nog weinig, maar zullen nooit zwichten voor terreur”, liet GroenLinks-voorman Klaver weten. „Onze gedachten en gebeden zijn bij de getroffenen. Sterkte voor alle hulpverleners”, aldus SGP-leider Van der Staaij.

Negentig scholieren in luchthaven ongedeerd
ZAVENTEM / KONTICH – Zo’n negentig scholieren van het zesde middelbaar uit het Sint-Ritacollege in Kontich maakten de explosies in Zaventem vanop de eerste rij mee. Ze wilden inchecken voor een studiereis naar Rome. “Eén leraar is lichtgewond, de leerlingen zijn gelukkig ongedeerd”, zegt pedagogisch directeur Gerd Cornelissen.
De leerlingen zouden aan incheckbalie 3-4 gestaan hebben toen een bom ontplofte aan balie 10. Ondanks de ravage zijn de leerlingen volgens Gerd Cornelissen ongedeerd. “We hebben ze allemaal in Zaventem-dorp verzameld en twee bussen ingelegd om hen op te pikken. Een deel van de leerlingen is al afgehaald door de ouders.”Op de school zelf is intussen een crisiscentrum geopend. “We hebben vanmorgen vroeg de ouders al geïnformeerd dat hun kinderen ongedeerd zijn. De leerlingen die hier al zijn aangekomen, zijn uiteraard geschrokken. Een nare ervaring, maar gelukkig blijft het daarbij”, zegt Cornelissen.

Het Sint-Ritacollege maakt elk jaar een studiereis naar Italië. In totaal gaat het om 250 leerlingen. De leerlingen van drie andere vluchten zijn al aangekomen in Rome. Ook algemeen directeur Luc Vercammen is momenteel in Rome.

Concrete dreiging voor VUB campus Etterbeek, ULB evacueert

Concrete dreiging voor VUB campus Etterbeek, ULB evacueert
ETTERBEEK -Alle studenten en personeelsleden op campus Etterbeek wordt gevraagd om binnen te blijven of om meteen naar binnen te gaan. Er is momenteel een concrete dreiging, meldt de VUB. De ULB wordt op dit ogenblik wel geëvacueerd, meldt de universiteit op Twitter.

Er is noodopvang voorzien en de VUB volgt de situatie op de voet. “We werden door de veiligheidsdiensten gevraagd om alle studenten op te roepen binnen te blijven”, meldt de VUB. Hoe concreet de situatie is, is momenteel niet erg duidelijk.

“Het leger heeft gevraagd de studenten zoveel mogelijk op de eigen campus te houden en het personeel en de studenten zoveel mogelijk binnen te houden.”
Hogescholen en universiteiten schrappen lessen

Intussen hebben verschillende hogescholen en universiteiten in Brussel beslist alle lessen en activiteiten dinsdag te schrappen. Dat is zo voor de Erasmushogeschool en de Franstalige katholieke universiteit UCL. De VUB vraagt mensen die nog thuis zijn niet naar de campus te komen. Dat is ook zo voor de Ihecs, die haar hoofdgebouw in de Stoofstraat sloot. Bij de ULB was er op het einde van de voormiddag nog een crisisvergadering aan de gang.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!