Politie extra doorgelicht door aivd

Mogelijk 3000 agenten zonder screening op vertrouwensfunctie

De korpsleiding laat maximaal 3000 agenten extra doorlichten door de AIVD. Van deze agenten weet de Nationale Politie niet of ze voldoende zijn gescreend om vertrouwelijke informatie onder ogen te krijgen. De korpsleiding laat een deel van de dienders de komende maanden extra doorlichten.

We kunnen niet uitsluiten dat er nu medewerkers op vertrouwensfuncties werken die nog geen screening hebben gehad

Woordvoerder politieDat bevestigt een politiewoordvoerder aan deze krant. Het gaat om medewerkers met een vertrouwensfunctie, zoals rechercheurs, inkopers, woordvoerders en managementassistenten. De dienders krijgen een ‘P-veiligheidsonderzoek’: dat is de op een na strengste screening die onder toezicht van de AIVD wordt uitgevoerd.

,,We inventariseren op dit moment voor hoeveel medewerkers een P-veiligheidsonderzoek noodzakelijk is”, laat een woordvoerder van de korpsleiding weten. ,,Het gaat om maximaal 3000 agenten. We kunnen niet uitsluiten dat er nu medewerkers op vertrouwensfuncties werken die nog geen screening hebben gehad.”

Vergrootglas

Dat laatste is opvallend, omdat de integriteit van politiemensen sinds de ontmaskering van politiemol Mark M. onder een vergrootglas ligt. Vorig jaar werd ontdekt dat M. toegang had tot de politiesystemen, terwijl hij nog geen verplichte AIVD-screening had gehad.

Toen onderzocht de korpsleiding 1600 agenten die het hoogste screeningsniveau zouden moeten hebben. 118 agenten bleken niet voldoende doorgelicht. Volgens oud-korpschef Gerard Bouman was verzuimd om de veiligheidsonderzoeken op tijd aan te vragen. Het onderzoek nu gaat om agenten met de één na hoogste screening.

‘Achterstallig onderhoud’

Blijkbaar is de politie bezig met achterstallig onderhoud. Dat is heel hard nodig

Hans van den Heuvel, VU Amsterdam

Vanwege de personele reorganisatie bij de Nationale Politie gaan veel agenten vanaf 1 juli aan de slag in nieuwe functies. ,,Medewerkers mogen pas aan hun nieuwe functie beginnen als ze zijn gescreend,” laat een woordvoerder van de korpsleiding weten. Toch hebben sommige dienders mogelijk nu al toegang tot gevoelige dossiers, zonder het verplichte veiligheidsonderzoek te hebben gehad, geeft de politie toe.

Integriteitsdeskundige Hans van den Heuvel van de Vrije Universiteit Amsterdam noemt wat er gebeurt ‘verbazingwekkend’. ,,Blijkbaar is de politie bezig met achterstallig onderhoud,” zegt hij. ,,Dat is heel hard nodig. Men wil voorkomen dat nog meer corrupte politiemollen bovendrijven.”

De agenten die nu doorgelicht  worden, moeten onder meer een vragenlijst invullen over hun financiële situatie, eventuele schulden, drugs- of drankverslavingen en buitenlandse reizen. De achtergronden van ouders, broers en zussen worden ook gecheckt. BRON

 

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!