De asieltsunami is een ware hel!

Asociaal en crimineel gedrag van asielzoekers maakt het werk voor medewerkers van asielzoekerscentra zwaar. Vooral vrouwen moeten het ontgelden. Een medewerker vertelt over de dagelijkse praktijk met de kansloze Noord-Afrikaanse groep asielzoekers in zijn azc.welkom1

,,Ik ben niet uit idealisme met asielzoekers gaan werken. Ik zocht een baan en de doelgroep sprak me aan. Ik ben nooit links of rechts geweest. Maar door dit werk ben ik rechtser geworden. Het asielzoekersbeleid in ons land is te soft.”
De medewerker van een asielzoekerscentrum in het oosten van het land is uit frustratie naar De Gelderlander gestapt. Hij wil anoniem blijven, uit angst voor ontslag door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (CAO). Zijn naam is bij de redactie bekend.
Zijn frustratie over Noord-Afrikaanse mannen uit veilige landen als Marokko en Algerije is groot. ,,Ze maken misbruik van de situatie, omdat ze geen kans maken op een verblijfsvergunning. En ze zetten de asielzoekerscentra ook nog eens op stelten met hun asociale en criminele gedrag.”vluchtelingenwelkom
Kansloos
Het afgelopen halfjaar is de toestroom van jonge mannen tussen globaal 18 en 35 jaar uit Marokko, Algerije en Tunesië met honderden toegenomen. Hun asielaanvraag is in bijna alle gevallen kansloos. ,,Dat weten deze mannen ook, maar daar laten ze zich niet door tegenhouden. Veel azc’s hebben hier last van. Ze zorgen voor veel overlast in de opvang, waar ze vaak verspreid zitten tussen andere asielzoekers. Ze zijn agressief en respectloos. Ze blowen en drinken tot diep in de nacht, draaien harde muziek”, zegt de medewerker.
De ondernemingsraad van het COA stelt in een brandbrief dat werknemers hierdoor hun werk niet langer veilig en goed kunnen uitvoeren.welkomvl_gr
,,De goeden moeten nu onder de kwaden lijden. Het interesseert deze overlastbezorgers niets als je ze straft, door zakgeld in te houden of een tijdje de toegang te weigeren.”

Duurste spullen ,,De meeste van deze Noord-Afrikaanse asielzoekers zijn gewoon criminelen, jatten alles wat los en vast zit. Ze zien er tiptop uit, hebben de duurste spullen. Ze bieden andere bewoners van alles aan: zonnebrillen, fietsen. Het valt me op dat ze elkaar allemaal kennen. Een nieuwkomer weet precies wie de anderen zijn. Ze hebben een grote bek, maar als hun zakgeld te laat komt, zijn ze meteen heel zielig. Sommige proberen een status te krijgen door te trouwen met een Nederlandse vrouw.”

Andere asielzoekers klagen over deze mannen, aldus de medewerker. ,,Een bewoner is laatst door twee van deze mannen in elkaar geslagen. Ze vechten, ze dealen in drugs, maar we zien het meestal niet. Wij en de beveiliging kunnen niet continu alle plekken in het azc in de gaten houden. De politie en de gemeente weten daardoor ook niet altijd precies wat voor duistere zaken zich in het azc afspelen. Deze Noord-Afrikaanse asielzoekers hebben mij of mijn collega’s nog nooit aangeraakt, tot nog toe blijft het bij intimideren en schelden. Maar met name vrouwelijke collega’s voelen zich niet veilig bij deze groep.”welkom3

Lastig Staatssecretaris Dijkhoff heeft toegezegd dat hij deze mensen sneller het land wil uitsturen, maar dat is in de praktijk lastig. De meesten zijn via Duitsland hierheen gekomen. ,,Daar horen ze hun asielprocedure af te wachten, maar voor ze daar terug zijn, ben je hier zo een jaar verder. Vervolgens gaan ze naar landen als Zweden en begint het daar weer van voor af aan. Dit soort mensen zou helemaal geen toegang moeten hebben tot de asielprocedure. Bij binnenkomst in Nederland moeten ze direct teruggestuurd worden.”

1 thought on “De asieltsunami is een ware hel!”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!