We barbecueën heel wat af

Man nog altijd achter de gril

We barbecueën heel wat af

Als de weergoden ons niet bedriegen, wordt het de komende dagen beter weer. De temperatuur gaat het weekeinde richting de 28 graden en dat betekent dat het in veel tuinen en balkons de barbecue weer wordt aangestoken.

Gemiddeld staat het braadrooster tot wel drie uur lang aan en wordt meestal bediend door de man. Hij ‘gooit’ er dan het liefst saté, hamburgers en speklappen op.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Barbecue Graadmeter van vergelijkingssite Kieskeurig.nl. Het onderzoek toont aan dat barbecueën niet onderhevig is aan allerlei veranderingen. Bijna iedere Nederlander doet het, grofweg zo’n vijf keer per jaar.

Gezinsactiviteit

Het liefst wordt er gebarbecued met het gezin of de familie (71%). Daarbij is de tuin of het balkon met 90% favoriet. Opvallend is dat slechts één procent van de ondervraagden samen met de buren aanschuift om te grillen. De man is in 89 procent van de gevallen nog steeds degene die het vlees klaarmaakt. Hij gooit er dan vooral sateetjes, burgers en speklapjes op, want dat is veruit het meest populaire barbecuevlees. Als het om vis gaat, zijn zalm en garnalen/gamba’s het meest in trek.

,,Veel mensen gaan de laatste tijd op zoek naar gasbarbecues”, constateert Lida Noordhoff van Kieskeurig.nl. ,,Bijna de helft van onze bezoekers zoekt daarnaar. Zij hebben daar ook meer geld voor over dan de kopers van een houtskoolbarbecue. De kleinere barbecues van een paar tientjes zijn minder in trek dit jaar. Met bijna een derde is Weber momenteel het meest populaire merk, gevolgd door Cadac (17%).

Gegrilde paprika

Naast vlees wordt er ook geregeld groenten gegrild. Paprika is daarbij met 47% het meest geliefd, gevolgd door de courgette (29%). Bij de sauzen is knoflook het meest populair, gevolgd door saté- saus.

Hoewel driekwart van de mensen aangeeft vaak teveel te eten tijdens het barbecueën, ervaart bijna 90% van alle ondervraagden het niet als ongezond. De huidige trend ’bewuster en gezonder eten’ op het gebied van voeding gaan niet op bij het barbecueën. Caloriearme of vegetarische recepten laat men liever achterwege, zo blijkt uit de graadmeter.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!