Behalen kiesdrempel gaat er om spannen!

‘Behalen kiesdrempel gaat er om spannen’

Vlieland heeft als eerste Nederlandse gemeente de kiesdrempel van 30 procent gehaald. Op het Friese eiland – waar krap 1.100 mensen wonen – hebben volgens persbureau ANP 35 procent van de kiezers al hun stem uitgebracht. Vlieland wint daarmee van Schiermonnikoog, waar de opkomst rond 15.00 uur 29,6 procent was.

Het opkomstpercentage op de eilanden kwam in het verleden wel eens boven de 100 procent uit omdat vakantiegangers daar hun stem uitbrachten.

Opkomst Groningen loopt flink achter op 2005

In de gemeente Groningen is een derde tussenstand berekend: om 14.00 uur had 11,8 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. De gemeente vergelijkt die met de tussentijdse opkomst van het referendum over de Europese grondwet in 2005, toen om 14.00 ongeveer 27 procent van de stemgerechtigden het rode potloot al ter hand hadden genomen. De uiteindelijke opkomst was toen 62,1 procent; de kiesdrempel vandaag is 30 procent.

In Den Haag had om 14.00 uur 12,3 procent van de stemgerechtigden gestemd, meldt de gemeente:

Twitter avatarGemeenteDenHaagGemeente Den HaagTussentijds opkomstpercentage referendum om 14 uur in gemeente Den Haag: 12,4 %. Meer info over het referendum:https://t.co/hakHtC3BUa
Rotterdam geeft opkomst live door: 12,3 procent

Rotterdam meldt dat de opkomst om 15.00 uur 12,3 procent was. Om 14.00 uur was de opkomst 10,7 procent. Bij de Europese parlementsverkiezingen twee jaar geleden lag dat percentage op datzelfde tijdstip iets meer dan een procentpunt hoger op 11,8 procent. Uiteindelijk ging toen 28,2 procent van de stemgerechtigden stemmen. Vandaag is een opkomst van 30 procent nodig om dit raadgevend referendum geldig te laten zijn.

Rotterdam heeft vandaag een proef gedaan met een speciale app die live de opkomstcijfers van alle stembureaus in de stad kan doorgeven. Niet alleen voor de stad als geheel, maar ook per gebied. Op de vraag in hoeverre dit het stemgedrag kan beïnvloeden is de gemeente tegenover persbureau ANP duidelijk: het is niet aan de gemeente om te bepalen wat mensen met die informatie doen.

14:49

Welk rondje moet ik hebben?

Op het stembiljet staan zeker voor ja-stemmers wel érg veel rondjes om in te kleuren. Econoom en journalist Mathijs Bouman kwam er niet uit en kleurde de letter ‘o’ in, een knipoog naar de oproep van de SP van dinsdag. Volgens Kamerlid Ronald de Raak was het stembiljet voor het referendum namelijk veel te onduidelijk.

In het kleinste stembureau van Nederland is het rustig

Net als bij veel andere verkiezingen staat het kleinste stembureau van Nederland ook vandaag weer in het Gelderse Marle. In de woonkamer van Wim en Elly Westhoff – waar persbureau ANP op bezoek is – waren vanmiddag nog maar tien mensen geweest, omgerekend een opkomst van 20 procent.

Foto Bas Czerwinski / ANP

Het kleinste stembureau in Marle, Gelderland.Foto Bas Czerwinski / ANP

Bij voorgaande verkiezingen kwam de opkomst in het bureautje vaak boven de 100 procent uit, omdat ook mensen uit andere plaatsen er kwamen stemmen. Maar bij de verkiezing van woensdag gaat dat niet lukken, denkt Wim Westhoff:

“Ik verwacht 50 tot 60 procent. Zo af en toe komt iemand binnen. Het is niet druk, maar we redden het uitstekend, we hoeven ons niet te vervelen. Met de koffie kwamen een paar mensen extra langs.”

Het huis van Wim en Elly Westhoff is sinds 1948 een stembureau. Het dorp Marle valt onder de gemeente Olst-Wijhe, vlak boven Deventer.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!