Berlijn zet weinig afgewezen gelukzoekers uit


Zelfgemaakt vluchtelingenkamp Berlijn

Zelfgemaakt vluchtelingenkamp Berlijn

26 min geleden

BERLIJN – Duitsland heeft afgelopen jaar afgewezen gelukzoekers uit Noord-Afrika nauwelijks uitgezet. Van januari tot en met november zijn er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 368 mensen naar een Noord-Afrikaans land teruggebracht. In dezelfde periode wees de Duitse immigratie- en asieldienst 8363 asielaanvragen van mensen uit de betreffende landen af.

Daadwerkelijke uitzetting wordt volgens het ministerie door een aantal factoren bemoeilijkt. Als mensen geen papieren hebben of het land van herkomst weigert de onderdanen weer op te nemen, loopt uitzetting vertraging op. Anderen kunnen langer blijven op grond van gezondheidsproblemen.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière reisde afgelopen voorjaar naar Tunesië, Marokko en Algerije om te praten over het terugnemen van afgewezen gelukzoekers. Eind deze maand reizen de Nederlandse bewindslieden Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Klaas Dijkhoff`(Veiligheid en Justitie) naar Marokko om te praten over de terugkeer van uitgeprocedeerde gelukzoekers naar dat land.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!