Bezienswaardigheden


download (5)

Wist je dat Nederland tien – door UNESCO aangemerkte – werelderfgoederen rijk is? Het betreft uniek erfgoed, dat onmiskenbaar deel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis. Leuk om te weten is dat deze lijst in de nabije toekomst misschien wel wordt uitgebreid; er is nog veel meer Nederlands erfgoed, waarvoor een verzoek is ingediend om op de UNESCO lijst te worden opgenomen.

Van Nellefabriek – 2014

Van Nellefabriek
foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Dit jaar is de Van Nellefabriek – als tiende Nederlands erfgoed – toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze internationale erkenning zal de initiatiefnemers – die de sloop van de fabriek eind jaren ’90 wisten te voorkomen – heel erg goed doen. Terug naar het jaar 1923; in dat jaar gaf toenmalig Van Nelle directeur Van der Leeuw opdracht voor de bouw van een hypermoderne fabriek. Hierbij liet hij zich leiden door de volgende uitgangspunten: veel ruimte, licht en lucht voor de werknemers. Daarom is gekozen voor een – geheel – bovengronds gebouw, waarin veel glas en staal is verwerkt. In 1931 werd de nieuwe fabriek in gebruik genomen. In de daaropvolgende 60 jaren is hier volop thee, tabak, koffie, instantpudding én kauwgum geproduceerd. In 1995 werd de productie stilgelegd. Gelukkig organiseerde zich een groep investeerders; medio 2000 gingen de deuren van een geweldig kantoren- en evenementenlocatie complex open.

Amsterdamse grachtengordel – 2010

Rond de 17e eeuw – de Gouden Eeuw – werd de befaamde Amsterdamse grachtengordel aangelegd. Rondom het water – dat als belangrijkste aanvoerkanaal gold – herrezen smalle koopmanshuizen. Veelal bestonden deze huizen uit diverse verdiepingen; de kooplieden combineerden werk en wonen. In eerste instantie werden veel van dezelfde huizen gebouwd. Wel varieerde men met gevels; dan kun je denken aan trap-, hals- en klokgevels. Later werden er ook wel dubbel brede grachtenhuizen en zogenaamde buitenhuizen gebouwd. Dit was voorbehouden aan de zeer vermogende kooplieden. Deze gebouwen staan bekend als stadspaleizen. Je treft ze aan in de bekende Gouden Bocht bij de Herengracht. Overigens had deze allure ook een enorme aantrekkingskracht op intellectuelen en godsdienstigen. Zo vestigden zich in Amsterdam steeds meer geleerde mensen. In 2010 werd de Amsterdamse grachtengordel opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt wel stellen dat het een monument van wereldformaat betreft.

Willemstad Curaçao – 1997

Willemstad Curaçao
foto: Mtmelendez / Wikicommons

Ben je wel eens in Willemstad geweest? Dan ben je vast en zeker betoverd geraakt bij het aanzien van de historische binnenstad. Sinds 1997 staat de binnenstad van Willemstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Men noemt deze stad ook wel het ‘Amsterdam van het westelijk halfrond’. Je treft in Willemstad dan ook veel architectuur van Hollandse makelij aan. Ook straatnamen zoals de Heerenstraat herinneren aan de Hollandse inmenging. Toch klopt dit niet helemaal; Portugal heeft een nog grotere stempel gedrukt op de architectuur. Al met al is in de afgelopen eeuwen een kleurrijke mix aan stijlen ontstaan. De kenmerkende Caribische kleuren hebben de overhand gekregen. Sinds de jaren ’60 verdienen de inwoners van Willemstad vooral aan het toerisme. Er hebben zich vele casino’s, resorts en hotels gevestigd.

Droogmakerij De Beemster – 1999

Droogmakerij De Beemster

Bijzonder aan dit – in 1999 door UNESCO aangemerkt – Werelderfgoed is dat het een complete gemeente betreft. Dit gaat verder dan een op zichzelf staand monument. Een jaar later is de gemeente Beemster toegetreden tot de ‘Organization of World Heritage Cities’ (OWHC). Doel van deze organisatie – waarbij in totaal 250 steden zijn aangesloten – is om de leden te ondersteunen bij hun taak om het betreffende Werelderfgoed in goede conditie te houden. Meer concreet heeft Droogmakerij De Beemster deze erkenning in de wacht gesleept om het geheel van natuur, cultuur én historie. Dan moet je denken aan het fraaie kruisdorp Middenbeemster – met een prachtige, historische kerk en diverse musea – en authentieke stolpboerderijen als onderdeel van het kenmerkende Noord-Hollandse landschap. Wil je Droogmakerij De Beemster ontdekken? Dat doe je het beste wandelend of op de fiets. Zo kun je een route volgen, die je van museum naar boerderij brengt. Tussendoor kun je even op adem komen bij één van de vele rustpunten.

Molencomplex Kinderdijk-Elshout – 1997

Molencomplex Kinderdijk-Elshout
foto: Lucas Hirschegger / Wikicommons

Wereldwijd is er geen andere locatie waar je de ontwikkeling van waterbeheersing beter kunt ervaren dan in Kinderdijk. Precies om die reden heeft UNESCO het Molencomplex Kinderdijk-Elshout in 1997 toegevoegd aan haar Werelderfgoedlijst. Dit complex beslaat een groots poldergebied met boezems, dijken, gemalen en molens. Het geeft aan hoe goed de Nederlanders erin geslaagd zijn om het land droog te leggen en te beschermen. Hoe dit gebeurt? De gemalen en molens – die in Kinderdijk zijn gebouwd – voeren het overtollige water van de Alblasserwaard via de Elshoutsluizen naar de Lek. Laatstgenoemde rivier brengt het water naar de zee. Hoewel de Nederlandse overheid voor het overgrote deel voorziet in het onderhoud van het Molencomplex Kinderdijk-Elshout, wordt ook een beroep gedaan op de bezoekers. Hopelijk blijft dit Werelderfgoed behouden.

Schokland – 1995

Schokland

Vermeldenswaardig is dat Schokland als eerste Nederlands monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst. Dat was in 1995. Net als Molencomplex Kinderdijk-Elshout laat ook Schokland zien hoe het Nederlandse volk is verweven met het element water. Oorspronkelijk lag het eiland – als een veenrug – in de Zuiderzee. De bewoners moesten lijdzaam toezien hoe de woeste zee bezit nam van hun land. Anno 2014 is Schokland een langwerpig stuk land, dat iets hoger ligt dan de omliggende polder. Van de Gesteentetuin en het Schokkerbos tot een lichtwachterswoning en een kerkgebouw; Schokland is een aaneenschakeling van bezienswaardigheden. Dit historisch stukje Nederland telt maar liefst negen rijksmonumenten. Ook tref je hier vele archeologische dijksystemen en terpen aan. Verder zijn er bij Schokland restanten van pre-historische nederzettingen gevonden. Deze zijn goed geconserveerd gebleven in de veengrond.

Waddenzee – 2009

Waddenzee
foto: Uberprutser / Wikicommons

In juni 2009 werd bekend gemaakt dat het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee een plek krijgt op de Werelderfgoedlijst. Onlangs – om precies te zijn in 2014 – heeft UNESCO ook het Deense deel van de Waddenzee uitgeroepen tot Werelderfgoed. Na de oprichting van de trilaterale samenwerking – in 1978 – wordt deze toevoeging wel gezien als de grootste triomf van de drie landen. Het doel van de samenwerking tussen Nederland, Duitsland en Denemarken is het beschermen van dit unieke natuurgebied. Uniek aan het Werelderfgoed Waddenzee is de omvang; het betreft ’s werelds grootste systeem van eiland, zand- en wadplaten. De totale oppervlakte bedraagt circa 11.500 vierkante kilometer! In dit opzicht doet de Waddenzee niet onder voor gebieden zoals het Great Barrier Reef en de Grand Canyon, die ook op de Werelderfgoedlijst staan. Bovendien kan van het Werelderfgoed Waddenzee worden gezegd dat het behoort tot de drie natuurlijke Werelderfgoederen, die zich over drie landen hebben uitgesmeerd.

Rietveld Schröderhuis – 2000

Rietveld Schröderhuis
foto: Hay Kranen / CC-BY / Wikicommons

Gedurende de periode 1923-1924 werkte Gerrit Rietveld aan het Rietveld Schröderhuis. Hierbij liet hij zich inspireren door kunstbeweging ‘De Stijl’. Overigens heeft hij de architectuur in nauwe samenwerking met de opdrachtgeefster – Truus Schröder-Schräder – ontwikkeld. Deze dame wilde hier wonen volgens het uitgangspunt ‘niet geleefd worden, maar leven’. Zo bevindt de woonkamer zich niet op de begane grond, maar op een verdieping. Dit gaf Truus Schröder-Schräder meer het gevoel van vrijheid. Verder zijn alle kamers – direct bij de oplevering – voorzien van een licht-, gas- en wateraansluiting. Handig toen de begane grond werd verhuurd aan studenten! Het Rietveld Schröderhuis – gelegen vlakbij het Wilhelminapark in Utrecht – is in 2000 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Na het overlijden van mevrouw Schröder is het Centraal Museum aangesteld als beheerder. Het museum verzorgt tentoonstellingen – waaronder een blijvende expositie van een aantal door Rietveld ontworpen meubels – en rondleidingen.

Ir. D.F. Woudagemaal – 1998

Ir. D.F. Woudagemaal
foto: Pa3ems / Wikicommons

Begin 1900 werd Friesland geteisterd door extreme wateroverlast; grote delen van de provincie stonden onder water. In 1913 besloot men om een stoomgemaal vlakbij Lemmer neer te zetten. Deze opdracht – de bouw van het Ir. D.F. Woudagemaal – werd gegeven aan Ir. Dirk Frederik Wouda. Hij werkte als hoofdingenieur bij de Provinciale Waterstaat. Voor het berekenen van de waterbouwkundige installaties schakelde Wouda de hulp in van Ir. J.C. Dijxhoorn. In 1920 heeft Koningin Wilhelmina het Ir. W.F. Woudagemaal officieel voor geopend verklaard. Anno 2014 doet dit gemaal – gebouwd volgens de stijl van de Amsterdamse School – nog altijd dienst binnen de Friese waterhuishouding. In 1998 is het Ir. D.F. Woudagemaal toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Net als een aantal andere monumenten uit deze lijst staat dit gemaal symbool voor de Nederlandse strijd tegen water. Verder is men onder de indruk van de afmetingen – én de stoomkracht – van het Ir. D.F. Woudagemaal.

Stelling van Amsterdam – 1996

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam bestaat uit welgeteld 64 forten en batterijen omgeven door een enorme hoeveelheid aan sluizen en dijken. Meer concreet betreft het een 135 kilometer lange verdedigingslinie. Het doel was om de stad Amsterdam te beschermen tegen water én indringers. De aanleg van de Stelling van Amsterdam nam 40 jaar tijd in beslag. Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kon de Stelling in staat van verdediging worden gebracht. Overigens is hier – ook tijdens de Tweede Wereldoorlog – niet gevochten. Sinds 1996 staat dit monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hiermee wordt de waarde – een vernuftig staaltje waterbouwkunde en logistiek – van de Stelling van Amsterdam onderstreept. Als je wilt kun je hier uitgebreid rondneuzen; het grootste deel van de Stelling is opengesteld voor het publiek. Naast het bezoeken van de forten kun je in deze omgeving uitgebreid wandelen en fietsen.

Hier nog een aantal bezienswaardigheden die zeer zeker de moeite zijn om te bezoeken.

Amsterdamse grachten

Met meer dan 3 miljoen passagiers per jaar vormen de rondvaartboten in Amsterdam de grootste attractie van Amsterdam en tevens één van de grootste attracties van Nederland. De Amsterdamse grachtengordel is uniek in haar soort. Hij staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de rondvaart krijg je uitleg over de grachten, de grachtenpanden en de bruggen waar je onderdoor vaart. Zelfs voor Nederlanders die over de Nederlandse geschiedenis geleerd hebben op school is een rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten een leerzame ervaring.

Deltawerken

De voortdurende strijd tegen het water heeft een uniek verdedigingssysteem opgeleverd: de Deltawerken. Internationaal gezien oogst de manier waarop de Nederlanders hun kwetsbare land beschermen tegen de zee veel bewondering op. Vooral de stormvloedkering Oosterscheldekering geniet veel internationale aandacht. Bij de Oosterscheldekering is Deltapark Neeltje Jans. Dit themapark leert je op speelse wijze alles over de Deltawerken. Neeltje Jans wordt daarom ook vooral als familie-uitje gepromoot.

Diergaarde Blijdorp

Nederland telt verschillende dierentuinen en dierenparken. De oudste is het in Amsterdam gelegen Artis. Een nieuwe moderne nieuwkomer is de GaiaZOO, die in 2005 haar deuren in het Limburgse Kerkrade opende. Onze persoonlijke favoriet is Diergaarde Blijdorp. Deze Rotterdamse dierentuin vind haar oorsprong in het jaar 1855, maar is vooral de afgelopen decennia uitgegroeid tot een zeer gevarieerde dierentuin die beetje bij beetje steeds verder geperfectioneerd werd. Fraaie projecten binnen Blijdorp zijn het nieuwe giraffenhuis en het Oceanium waar je onder de haaien en roggen doorloopt.

NEMO

Het fraai vormgegeven NEMO is een technologiemuseum in Amsterdam. Jong en oud kunnen hier door middel van experimenten van alles leren op het gebied van scheikunde, natuurkunde, biologie en andere wetenschappen. NEMO trekt meer dan een half miljoen bezoekers per jaar. Een redelijk groot deel hiervan bestaat uit scholieren die hier doordeweeks tijdens een schoolreisje naartoe gaan.

Euromast

De Rotterdamse Euromast is een belangrijk herkenningspunt binnen de skyline van de stad Rotterdam. De toren heeft een hoogte van maar liefst 185 meter en is daarmee de hoogste toren in Nederland die open is voor het publiek. Met de Euroscoop kun je naar het hoogste punt van de toren. Dit geeft een fantastisch uitzicht over Rotterdam. Als de weersomstandigheden het toelaten kun je maar liefst dertig kilometer ver kijken. In de Euromast kun je op een hoogte van 96 meter dineren of een drankje doen in het restaurant. Een unieke ervaring is het hotel dat een verdieping hoger zit. Op 112 meter hoogte zijn er twee hotelkamers ingericht die je een onbeschrijflijk mooi uitzicht geven bij het ontwaken.

Het Spoorwegmuseum

In het voormalige Maliebaanstation te Utrecht is tegenwoordig het Spoorwegmuseum gevestigd. Het museum laat een fraaie collectie zien van locomotieven en treinwagons door de jaren heen. De afgelopen jaren zijn er een aantal attracties aan toegevoegd om het Spoorwegmuseum is daarmee meer geworden dan een plek waar alleen maar een collectie getoond wordt.

Giethoorn

In het noorden van de provincie Overijssel ligt het dorp Giethoorn. Het is één van de bekendste dorpen van Nederland wat het te danken heeft aan de vele waterwegen en bruggetjes. Giethoorn wordt niet voor niets het ‘Venetië van het Noorden genoemd. Jaarlijks bezoeken bijna een miljoen Nederlandse en buitenlandse toeristen dit pittoreske waterdorp.

Paleis Het Loo

In Apeldoorn ligt voormalig Koninklijk paleis Het Loo. Het voormalige paleis werd van 1686 tot 1975 gebruikt door het koningshuis als zomerresidentie. Na een grondige restauratie is Het loo geopend als museum. Je kunt binnen een indruk krijgen van hoe het was om hier te wonen. In de stallen en koetshuizen staat een grote collectie aan rijtuigen. De Hollands-classicistische tuin is een plaatje om te zien. Een vergelijking met de drukbezochte en veel grotere tuinen van Versailles is al snel gemaakt. Wie niet naar Apeldoorn af wil reizen maar wel de tuinen wil bewonderen die kan tegenwoordig met Google Streetview virtueel door de tuin lopen.

Het Binnenhof

Het politieke hart van Nederland ligt in de stad Den Haag. Het Haagse binnenhof is de plek van waaruit het Nederlandse parlement haar beslissingen neemt. Het Binnenhof is deels opengesteld voor het publiek. Er worden rondleidingen verzorgd waarbij je ook een kijkje kunt nemen in de Ridderzaal, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer.

De kust

Nederland heeft een kustlijn die meer dan vijfhonderd kilometer lang is. Het grootste deel van de kust ligt aan de Noordzee: in totaal 353 kilometer. Behalve de Deltawerken bestaat de Noordzeekust vooral uit stranden. De stranden en badplaatsen aan de Nederlandse kust vormen samen een belangrijke toeristische trekpleister. Vooral in de zomermaanden is het erg druk op een aantal stranden op het moment dat de thermometer richting zomerse waardes van 25 graden of hoger schieten. Populaire badplaatsen zijn Bloemendaal aan Zee, Cadzand-Bad, Domburg, Burgh-Haamstede, Egmond aan Zee, Renesse, Ouddorp, Westkapelle, Zoutelande, Dishoek, Vlissingen, Scheveningen, Kijkduin en Zandvoort aan Zee.

Safaripark Beekse Bergen

Dieren in ene zo natuurlijk mogelijke omgeving bekijken kan in Safaripark Beekse Bergen. Wat betreft oppervlakte is dit het grootste dierenpark van de hele Benelux. Er is getracht om de verschillende dieren zoveel mogelijk vrij rond te laten lopen. Er zijn verschillende zones in het park aangebracht om te voorkomen dat dieren die een natuurlijke bedreiging voor elkaar vormen elkaar aanvallen. Je kunt het safaripark per safaribus of met de eigen auto bezoeken. Ook vaart er een safariboot langs de dieren en zijn er verschillende plekken waar je vanaf wandelpaden naar de dieren kunt kijken.

De Efteling

Het Brabantse plaatsje Kaatsheuvel wordt jaarlijks door meer dan 4 miljoen mensen bezocht. De reden hiervoor is attractiepark de Efteling die bij dit dorp ligt. In enkele decennia tijd is de Efteling uitgegroeid tot hét attractiepark van Nederland, waar jong en oud zich prima een hele dag kunnen vermaken. Oorspronkelijk was de Efteling een gewoon wandel- en sportpark. De aanleg van het Sprookjesbos zorgde voor de officiële start van de Efteling in het jaar 1952. Stapsgewijs heeft er een transformatie plaatsgevonden van sprookjesbos tot een compleet attractiepark waar voor iedere doelgroep wel iets te beleven valt. Mega-attracties zoals de Python, Vogel Rok en de Vliegende Hollander hebben zorgen ervoor dat mensen die op zoek zijn naar spanning die zeker in de Efteling zullen vinden. Ronduit mooi zijn betoverde attracties zoals Droomvlucht en Fata Morgana. Het Sprookjesbos heeft nog steeds haar plekje in de Efteling en wordt vooral door gezinnen met jonge kinderen goed bezocht.

De Veluwe

In de provincie Gelderland ligt een bebost natuurgebied dat de naam Veluwe draagt. Dit gebied beslaat een oppervlakte van maar liefst duizend vierkante kilometer. De Veluwe is een druk bezocht recreatiegebied waarbinnen twee nationale parken liggen: de Veluwezoom en de Hoge Veluwe. Dit laatstgenoemde park behoort tot de best bezochte parken van Nederland. Opvallend feit is dat de begroting van dit nationale park vrijwel geheel draait op eigen inkomsten in plaats van subsidies. De entreekaartjes leveren over het algemeen voldoende op. In Nationaal park de Hoge Veluwe ligt het Kröller-Müller Museum. Dit museum voor moderne kunst geniet internationaal veel aanzien.
Het park is slechts beperkt toegankelijk voor auto’s. De fiets is hét vervoermiddel om het park te bezoeken. Daarom zijn er een aantal plekken waar je gratis leenfietsen kunt ophalen. Deze witte fietsen mogen het park niet verlaten om diefstal te voorkomen.

Vissersdorpen Marken en Volendam

In Noord-Holland liggen de dorpen Marken en Volendam. Deze typische vissersdorpen zijn eigenlijk een soort van openluchtmusea waar je een kijkje neemt in het leven in een vissersdorp. Marken telt tientallen rijksmonumenten en is vrijwel in zijn geheel een beschermd stadsgezicht. De Volendamse haven is het hart van het dorp. Volgens de Volendamse VVV moet je vooral De Dijk een keertje bewandeld hebben. In Volendam kun je op de foto in traditionele klederdracht en natuurlijk genieten van overheerlijke paling.

Keukenhof

Twee maanden per jaar kun je van een prachtige bloemenzee genieten in bloemenpark de Keukenhof. Vanaf eind maart tot en met eind mei zorgen de bolgewassen van regionale bedrijven ervoor dat er een kleurrijk park ontstaat. De bolgewassen die hier voornamelijk voor gebruikt worden zijn tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten en lelies. In totaal worden er jaarlijks zo’n zeven miljoen planten gebruikt voor de aankleding van de Keukenhof.

Madurodam

Nederland is in oppervlakte een klein land. Je kunt echter ook het kleine Nederland in het klein gaan bekijken. In Den Haag ligt de miniatuurstad Madurodam. In dit attractiepark kun je een hoop gebouwen, straten en monumenten op een schaal 1 op 25. Opvallende objecten zijn de Rotterdamse haven en de internationale luchthaven Schiphol in het klein. Er zijn jaarlijks ongeveer een miljoen mensen die Madurodam bezoeken.

Anne Frank Huis

De Tweede Wereldoorlog is een diepzwart hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. De Duitse bezetting, de hongerwinter en de deportatie van Joden, homoseksuelen en zigeuners zijn zaken waar nog steeds vol afgrijzen naar teruggekeken wordt. Een belangrijk monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de het joodse meisje Anne Frank en haar familie is te vinden in Amsterdam. Anne Frank leefde met haar familie diep verscholen in het achterhuis van wat tegenwoordig bekend staat als het Anne Frank Huis of het Anne Frank Museum. Anne Frank is vooral bekend vanwege het dagboek dat de ten tijde van de onderduiking bijhield. Het dagboek Anne Frank heeft de oorlog niet overleefd. Zij stierf medio maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het Anne Frank Museum behoort tot de best bezochte musea van Nederland. Wie het bezoekt die zal ongetwijfeld geraakt worden door het verhaal dat hier verteld wordt.

Kaasmarkten

Nederland telt nog vijf echte kaasmarkten. Deze worden gehouden in Alkmaar, Gouda, Edam, Hoorn en Woerden. Slechts twee markten hebben nog echt de functie om handel plaats te laten vinden tussen de kaasboeren en de groothandelaren. Dat zijn de kaasmarkten van Gouda en Woerden. De andere drie kaasmarkten hebben vooral een toeristische functie. De kaasmarkt van Gouda vind plaats op donderdag in de periode hal juni – eind augustus. De Edammer kaasmarkt is de drukst bezochte. Deze vind in juli en augustus plaats op iedere woensdagochtend tussen 10:30 en 12:30 uur.

Dolfinarium Harderwijk

Nederland telt één dolfinarium en dat is gelegen in Harderwijk. Hier worden dolfijnen bestudeerd, verzorgd en kunnen bezoekers kijken naar dolfijnshows. Andere zeedieren die te bewonderen zijn in het zeezoogdierenpark zijn zeeleeuwen, zeehonden, walrussen, bruinvissen, haaien, roggen, vissen, krabben en kreeften.

Haven van Rotterdam

De Rotterdamse haven behoort al decennia lang tot de grootste havens ter wereld. Jaarlijks passeren honderden miljoenen tonnen aan goederen de Rotterdamse haven. Door middel van de Spido rondvaartboten kun je de Rotterdamse haven deels bezoeken en van alles leren over de geschiedenis en huidige activiteiten van dit immense havengebied. Een nieuwe invulling is er voor de Kop van Zuid. Deze nieuwe wijk is ontstaan op voormalige haventerreinen die in onbruik geraakt zijn. Hier vind je onder andere een paar fraaie staaltjes van moderne architectuur zoals De Rotterdam, Montevideo en de Maastoren. Ook staat hier Hotel New York dat gevestigd is in het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn.

Zuid-Limburg

De regio Zuid-Limburg is de enige regio die niet voldoet aan het stereotype landschap dat zo herkenbaar is voor Nederland. Zuid-Limburg biedt prachtige glooiingen in plaats van vlakke landschappen. De regio is daarom vooral onder Nederlandse toeristen populair. In Zuid-Limburg vind je de sfeervolle stad Maastricht die vooral bekend staat vanwege het Bourgondische karakter en het carnavalsfeest dat hier in februari/maart uitbundig gevierd wordt. De Vrijthof behoort tot de meest aangename plekjes om op het terras te genieten van een hapje of een drankje. Een druk bezocht plekje is ook het Drielandenpunt. Dit is de plek op de Vaalserberg waar de grenzen tussen de drie landen Nederland, België en Duitsland samenkomen. Vlak bij het Drielandenpunt vind je het hoogste plekje van Nederland. Dit is de top van de Vaalserberg die een hoogte heeft van 322,7 meter boven NAP.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam heropende in 2013 haar deuren weer nadat het tien jaar gesloten is geweest voor een uitvoerige renovatie. Meteen na de heropening werd de populariteit van het museum maar weer eens bevestigd door enorme bezoekersaantallen. Het Rijksmuseum wordt sinds de heropening door gemiddeld 7 tot 11 duizend bezoekers per dag bezocht. Het Rijksmuseum heeft een enorme collectie op het gebied van Nederlandse kunst, Aziatische kunst, rijksprenten en historische objecten. Er hangen schilderwerken van de beste Nederlandse meesters zoals “De Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn, “Het Melkmeisje” van Johannes Vermeer en “Burgemeester van Delft en zijn dochter” van Jan Steen.

 

 

%d bloggers liken dit: