’Bijklussen’ Giel Beelen aangepakt


Giel Beelen

3FM-deejay Giel Beelen verdient inderdaad meer dan de 440.410 euro waarmee hij als ’presentator’ in het jaarverslag 2015 van BNN-VARA staat, zo valt op te maken uit een persbericht van de overkoepelende NPO. De NPO zegt dat het inhuurbeleid nu is aangepast zodat dergelijke afspraken in de toekomst niet meer zullen voorkomen.

,,De NPO gaat ook met de omroepen in gesprek om de beloning van presentatoren in het kader van de nieuwe Code Goed Bestuur nader tegen het licht te houden. Bij de besteding van publieke middelen hoort een verantwoord beleid.”

In het persbericht staat te lezen dat ’uit intern onderzoek naar het inhuur- en beloningsbeleid van presentatoren bleek dat één presentator, naast werkzaamheden als presentator voor een van de omroepen, ook tegen betaling promotiewerkzaamheden voor de NPO heeft verricht.’

Het onderzoek is er gekomen na ,,berichten in de media en Kamervragen”, zo licht een NPO-woordvoerder toe. Hoe lang deze constructie heeft bestaan, zegt hij niet. ,,Het loopt wel al langer.” Uit het onderzoek is volgens hem niet gebleken dat er meer gevallen zijn.

De Telegraaf/Weekblad Privé meldde recent dat het salaris van Beelen van ruim 440.000 euro wordt aangevuld met een ’extraatje’ van 125.000 euro, wat het totaal op dik 5,6 ton brengt. Naar aanleiding van die publicaties vroeg de Tweede Kamer het kabinet om opheldering. . ,,Als het klopt is het vorstelijk. Dit klinkt me niet als muziek in de oren”, aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Het bedrag dat Beelen bij BNN-VARA boven de zogeheten BPPO-norm van 189.000 euro (exclusief pensioenbijdrage) verdient, is afkomstig uit de verenigingskas van BNN-VARA. Die 189.000 euro én de betaling van de promotiewerkzaamheden voor de NPO komt wel uit publieke middelen.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!