School krijgt één Zwarte Piet klacht. ÉÉN! Bestuur buigt: géén Sinterklaasfeest voor de kinderen

Op de Rotterdamse basisschool Onze Wereld wordt dit jaar niet aan de deur geklopt. De intocht van Sint op het schoolplein is om veiligheidsredenen afgeblazen. Geen toeterende vrachtwagen of brandweerauto die de goedheiligman afzet op een schoolplein vol kinderen. Geen luid klinkend Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Basisschool Onze Wereld schrapt de intocht omdat de zwartepietdiscussie hoog oploopt onder ouders. Bij de gemengd-christelijke school is het de gewoonte dat Sinterklaas een grootse entree maakt voor het plein, toegezongen door leerlingen én ouders en geflankeerd door pikzwarte pieten. Zo gaat het al jaren, maar vorige week maakte één ouder bezwaar tegen de donkere schmink. klacht2

Reden voor slappe schooldirectrice Tilly Terheijden om de roetpiet in te voeren. Geen zin Daarmee was de kous niet af. Er ontstonden twee kampen: ouders die vóór Zwarte Piet zijn en ouders die tégen zijn. ,,Sommigen waren van plan hun standpunt kenbaar te maken tijdens de intocht op het plein. De een riep met 200 medestanders te komen, de ander deed daar een schepje bovenop”, zegt Terheijden. ,,Ik heb daar totaal geen zin in.”
Na overleg met de politie komt Sint maandag níet meer aanrijden bij Onze Wereld en de pieten zijn niet langer zwart. Sint ‘overnacht’ op school en zet geen stap op het schoolplein. Vier roetpieten zullen de klassen bezoeken buiten het zicht van de ouders.

Terheijden heeft haar besluit in dichtvorm gedeeld:

Als een traditie al zo lang bestaat

zijn veranderingen in zo’n situatie vaak iets wat moeilijk gaat

Toch hopen wij op uw begrip

Want de veiligheid van de kinderen is het belangrijkste, was voor ons de tip

Niet alle ouders kunnen dat gewenste begrip opbrengen.,,Ik ben ontzettend teleurgesteld”,  zegt een moeder. ,,De spanning en de lach op het gezicht van onze kindjes, dat lopen wij nu mis.” Ze is van plan haar kind maandag uit protest zwart te schminken. Een andere moeder overweegt haar kind thuis te houden. Een derde moeder is van plan tóch bij de viering aanwezig te blijven. ,,Dat heb ik geëist: mocht er toch iets raars gebeuren dan wil ik bij mijn kinderen in de buurt zijn.” Schooldirectrice Terheijden schrikt van de reacties. ,,Dit wilde ik juist voorkomen. Ik wil geen polarisatie of onveilige situaties; ik wil een feest voor kinderen, zonder ruziënde volwassenen. En daarom vieren we sinterklaas kleinschalig, in school, met elkaar, met de leerlingen.” – BRON

1 thought on “School krijgt één Zwarte Piet klacht. ÉÉN! Bestuur buigt: géén Sinterklaasfeest voor de kinderen”

  1. Kinderen allemaal geschminkt naar school brengen ook de ouder zichzelf schminken, zou dat een signaal zijn?
    Nederlands onderwijs is links en slaat door.
    Onze kinderen worden daar gehersenspoelt, je mag geen vlees (wat heeft dat met leren te doen?) je mag geen allochtoon iets verkeerd aankijken(wat heeft dat met leren te doen?) je moet echt medelijden hebben met verweggistan en doneren(wat heeft dat met leren te doen?).
    Leer ze rekenen en schrijven daar zitten ze voor.En als je ze iets leert leer ze dan dat je pas andere kan helpen als jezelf sterk genoeg bent en als je jezelf steeds verzwakt uiteindelijk iedereen in de put zit.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!