Buk-raket kwam uit Rusland!

Foto: ERALD VAN DER AA

Honderd verdachten in beeld bij justitie

Buk-raket kwam uit Rusland

NIEUWEGEIN – De Buk-raket die vluchtt MH17 neerhaalde, kwam uit Rusland. Dat bleek woensdagmiddag bij de presentatie van het Joint Investigation Team (JIT) in Nieuwegein. Het projectiel werd vanuit pro-Russisch rebellengebied in het oosten van Oekraïne afgevuurd.

Het hele Buk-transport naar de afvuurlocatie bewijsbaar in beeld gebracht. Tapgesprekken, foto’s en video’s op social media en getuigenverklaringen ondersteunen dat. Nadat de raket werd afgevuurd, is de lanceerinstallatie teruggebracht naar Rusland. Er zijn circa honderd verdachten in beeld bij het Openbaar Ministerie (OM).

In het strafrechtelijk onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17 zijn in Finland in het diepste geheim raketten afgevuurd om te achterhalen door welk type Buk-raket het vliegtuig is getroffen, schreef De Telegraaf eerder.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde vorig jaar in een eigen onderzoek al dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Ook volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra gebeurde dat vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.

Maandag ontkende Moskou opnieuw elke betrokkenheid. Uit pas opgedoken radargegevens blijkt volgens het Russische ministerie van Defensie juist dat er geen raket is afgevuurd uit gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden.

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden van de rampvlucht om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!