CETA-onderhandelingen zijn mislukt!!

CETA is voorlopig van de baan: Zo makkelijk is het dus om als individuele lidstaat een verdrag tegen te houden. Een les voor Mark Rutte dus !! Nee is dus OOK nee bij het Associatieverdrag Oekraïne !!!!!!!!!!!!  Lees onder de foto het huilstukje van onze staatsomroep de NOS.

safe3

“Het is één grote mislukking”, zegt correspondent Joris van Poppel over de stukgelopen onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. “De Canadese minister van Handel stond hier buiten in tranen. Ze is zwaar teleurgesteld.” Vanmiddag schortte Canada de onderhandelingen over het CETA-verdrag op. De Walen blijven tegen het verdrag waar al sinds dinsdag over wordt gesproken in het Waalse Namen en voor Canada is de maat nu vol. De verwachting was vanochtend nog dat er een akkoord zou komen, zegt Van Poppel. “De Walen zeiden toen dat ze er binnen een paar dagen wel uit zouden komen. Maar vanmiddag sloeg het opeens om. De Canadese minister Freeland stormde naar buiten na een onderhoud met de Waalse premier Magnette, die zei nog een paar dagen nodig te hebben. Toen was het klaar voor Freeland. Ze vliegt nu terug naar Canada. ‘Kennelijk is de EU niet in staat om een deal te sluiten met een vriendelijk land als Canada’, zei ze. Alles ligt nu in scherven.”

De vraag is nu wie die scherven bijeen gaat rapen en proberen te lijmen. “We moeten afwachten. De Walen blijven hier wat beduusd achter; ze dachten dat ze er bijna waren. Ze wijzen nu naar de EU en zeggen dat die het maar moet oplossen. Het wordt in elk geval heel moeilijk om het voor volgende week in orde te maken. Dan komt de Canadese premier naar Brussel en dan hadden ze willen tekenen.”

Het is volgens Van Poppel niet gezegd dat het hele verdrag nu van de baan is. “Het is niet zo dat het nooit meer wordt getekend, maar de gedachte dat het volgende week rond is lijkt me wel heel erg ambitieus.” Volgens EU-correspondent Arjan Noorlander is het mislukte overleg een blamage voor de EU. “Eerst was er het handelsverdrag met Oekraïne, toen lag Nederland dwars. Daarna het TTIP-verdrag waarbij heel veel Europese landen bezwaren hadden. En nu dit. Het doet de vraag rijzen hoe het nu verder moet met Europa en de handel.” – BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!