Clinton en Trump vliegen elkaar live in de haren

Op de campus van Washington University in de Amerikaanse stad St. Louis vond het tweede debat tussen presidentskandidaten Hillary Clinton (Democraten) en Donald Trump (Republikeinen) plaats, slechts een paar dagen nadat de campagne van Trump te maken kreeg met een enorme tegenslag: seksistische opmerkingen over vrouwen van elf jaar geleden.

Aan bod kwamen onder andere Syrië, moslims in Amerika, belastingen, en natuurlijk de seksistische uitlatingen die Trump deed in onlangs uitgelekte opnames van elf jaar geleden.

De eerste vraag ging over ‘passend gedrag’. Zijn de kandidaten wel een ‘goed voorbeeld voor onze jeugd’, vroeg een vrouwelijke docent. Volgens Clinton moeten Amerikanen positief blijven en elkaars diversiteit vieren. Ze verwees naar de slogan van haar campagne: ‘Samen sterker.’ We moeten samenwerken om elkaar beter te begrijpen en het land te verbeteren, aldus de Democratische kandidaat. ,,Er is niets dat Amerika niet kan doen. Ik hoop dat we samenkomen in deze campagne. Ik hoop natuurlijk op uw stem en ik hoop in november verkozen te worden als president voor alle Amerikanen. Ik wil ons land helen en ons bij elkaar brengen.”

,,Ik ben het daarmee eens”, zei Donald Trump. Hij is zijn campagne begonnen omdat hij dingen om zich heen zag die hij niet langer kon verdragen, legde hij uit. Dan gaat hij direct in de aanval met een lijstje van alle dingen die mis zijn in de VS, waaronder de recente nucleaire deal met Iran, handelsverdragen, politieagenten die worden neergeschoten, enzovoorts.

Moderator Anderson Cooper ging vervolgens direct in op het uitgelekte gesprek waarin Donald Trump opschepte over het feit dat hij wegkomt met seksueel wangedrag omdat hij beroemd is. Trump herhaalde dat dit volgens hem enkel ‘kleedkamerpraat’ was en dat Islamitische Staat veel ergere dingen doet. ,,Niemand heeft meer respect voor vrouwen dan ik”, aldus Trump. ,,Ik schaam me voor wat ik gezegd heb. Vrouwen hebben respect voor mij.”

,,Ik heb de afgelopen 48 uur erg hard nagedacht over wat ik gehoord heb, net als wij allemaal”, zei Clinton over de fragmenten die uitlekten. Clinton heeft nooit eerder getwijfeld aan eerdere Republikeinse kandidaten, legde ze uit. Aan Trump twijfelt ze wel. Dat deed ze al in juni en dat doet ze nu nog steeds. ,,De video geeft niet weer wie hij is, zegt hij, maar ik denk dat dat niet waar is. De video geeft precies weer wie hij is.’ Handig draaide ze weer naar haar boodschap over positiviteit: ,,Amerika is al geweldig, omdat wij goede mensen zijn.”

Vulgaire taal
Daarna volgde nog een vraag over de uitgelekte opnames. En toen gebeurde wat iedereen verwachtte: Trump begon over Bill Clinton. De oud-president en zijn vrouw Hillary moeten zich schamen omdat Bill Clinton vrouwen heeft verkracht en misbruikt.

Donald Trump verscheen anderhalf uur voor het townhalldebat in de stad St. Louis op een persconferentie met vrouwen die Bill Clinton hebben beschuldigd van seksueel geweld; een agressieve manier om de aandacht af te leiden van zijn eigen seksistische opmerkingen die vrijdag uitlekten. Trump schepte op over het feit dat hij weg zou komen met ongewenst seksueel contact, omdat hij beroemd is. Ook gaf hij in de gelekte audio-opnames toe dat hij had geprobeerd een affaire te beginnen met presentatrice, terwijl hij op dat moment pas net getrouwd was met zijn derde vrouw Melania.

Gezondheidszorg
Obamacare is niet betaalbaar, aldus een kiezer. Hij wilde weten wat Clinton gaat doen om dat op te lossen. ,,Ik ben het met u eens”, zei Clinton tegen de man. Maandelijkse kosten zijn te hoog, maar mensen moeten niet vergeten dat 20 miljoen mensen nu verzekerd zijn, die dat voorheen niet waren. Ze legde uit waarom de wet wel werkt, maar kwam tijd tekort.

Trump mocht ook antwoorden: ,,Obamacare is een ramp.” De wet gaat nooit werken, vindt hij. Veel te duur voor de mensen die de verzekering hebben en veel te duur voor het land. De wet moet worden ingetrokken en er moet een nieuwe wet komen. Clinton wil naar een plan naar Canadees model, zei Trump, maar Canadezen komen naar de VS als ze een operatie nodig hebben. Maarliefst drie keer noemt hij Obamacare ‘een ramp’. Hij stelde voor dat verzekeraars het tegen elkaar opnemen om klanten naar zich toe te trekken.

Moslims
Een moslima kreeg vervolgens het woord: ,,Hoe gaat u moslims helpen die te horen krijgen dat ze een gevaar voor het land zijn?” Een vraag voor beide kandidaten. ,,We hebben een probleem, of we dat nou leuk vinden of niet”, vond Trump. Moslims moeten het melden als ze radicalisering tegenkomen in hun omgeving. Clinton en Obama durven dingen als ‘radicaal islamitisch terrorisme’ niet hardop te zeggen en kunnen het probleem dus niet aanpakken. Clinton keerde weer terug naar haar positieve boodschap: Amerika is van en voor ons allemaal. ,,We hebben Amerikaanse moslims nodig als onze ogen en oren. Het is belangrijk om ze het gevoel te geven dat ze erbij horen.” Ze wil IS verslaan in een coalitie met voornamelijk moslimlanden. De negatieve praatjes van Donald Trump spelen IS in de hand, zei ze.

Trump stelde eerder voor om moslims uit de VS te weren. Vindt hij dat nog, vraagt één van de moderatoren. Het komt erop neer van wel. Mensen moeten worden gescreend voordat ze het land binnenkomen. ‘We weten niets over hun waarden en hun liefde voor ons land’, zei hij over vluchtelingen uit Syrië. ,,Ik laat niemand binnen die een risico vormt voor ons land”, reageerde Clinton. Maar vrouwen en vooral kinderen die lijden door de oorlog in Syrië moeten ergens terecht kunnen. Amerika is gebouwd op vrijheid van godsdienst, dus het plan van Trump om mensen te weren op basis van religie is gevaarlijk. ,,Wat Donald Trump zegt over moslims wordt gebruikt om strijders te werven.”

Syrië
Moeten we ingrijpen in Syrië, wil een andere kiezer weten, voordat de situatie nog verder uit de hand loopt. Clinton valt vooral hard Rusland aan: het land wil Trump als president, Bashar al-Assad aan het roer in Syrië en is niet geïnteresseerd in vrede. ‘Bijna alles wat ze heeft gedaan op het gebied van buitenlandbeleid is een ramp’, zegt Trump over Clintons jaren als minister van Buitenlandse Zaken. ‘Ik hou niet van Assad, maar hij vecht tegen IS. Rusland strijdt tegen IS.’ Trump wil het anders aanpakken: IS wordt gewaarschuwd bij aanvallen van de coalitie. Hij wil ze in het geniep aanvallen en hun leiders zo doden.

De moderator probeert aan te geven dat een stad als Mosul niet zomaar kan worden aangevallen, bijvoorbeeld vanwege mogelijke burgerslachtoffers. Maar Trump blijft bij zijn standpunt: de VS moet IS hoe dan ook van de kaart vegen.

,,Gelooft u dat u een president kan zijn voor alle Amerikanen?” vraagt een oudere, zwarte man. ,,Zeker”, antwoordt Trump. ,,Zij noemde een groot deel van ons deporabel”, vervolgde hij, wijzend naar Clinton. Die liet zich een paar weken geleden negatief uit over mensen die op Trump stemmen. Trump keerde terug naar zijn lijstje van dingen die mis zijn in Amerika. ,,Wat heb je te verliezen?” vraagt Trump aan de zwevende kiezer, verwijzend naar zijn kandidatuur. ,,Zij praat alleen maar en er gebeurt niets”, besloot Trump.

,,Ik heb mijn hele leven gedaan wat ik kon om kinderen en gezinnen te helpen”, reageerde Clinton. Ze verwees weer naar haar lange politieke carriere en de manieren waarop ze heeft getracht om mensen bij elkaar te brengen. ,,Ik wil een president zijn voor alle Amerikanen.”

Gevraagd naar haar opmerkingen over de mensen die op Trump stemmen, zegt Clinton dat ze niets tegen die mensen heeft. Ze heeft iets tegen Trump als persoon en de bevolkingsgroepen die hij tijdens zijn campagne heeft aangevallen en beledigd.

,,Zouden jullie allebei iets positiefs over de ander kunnen noemen, waar jullie respect voor hebben?” is de laatste vraag. Clinton antwoordde eerst. ,,Een belangrijke vraag. Ik respecteer zijn kinderen.’ Ze is niet eens met de meeste dingen die Donald doet en zegt, maar vindt zijn kinderen toegewijd. Er wordt veel ruzie gemaakt tijdens deze verkiezingen, besloot ze, omdat er veel op het spel staat. Ze hoopt dat de Amerikanen hun keuze op de feiten zullen baseren.

Trump mocht als laatste spreken: ,,Ik zal dit zeggen over Hillary: ze stopt niet, ze geeft niet op. Ze is een vechter. Ik ben het niet eens met waar ze voor vecht, maar ze vecht hard. Ik vind dat een positieve eigenschap.”

Het debat begon zonder handdruk, maar eindigde daar wel mee.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!