Excuses van linksgekkies: ‘gelukszoekers hebben zich misdragen, we zijn naïef geweest’

De extreemlinkse nachtclub en jongerencentrum Conne Island te Leipzig heeft zich publiekelijk verontschuldigd voor een te naïeve opvatting over asielzoekers en migranten. Om mee te doen aan de ‘vluchtelingen welkom’-hype, en tegenwicht te bieden aan ‘rechts’, besloot de club destijds om ‘vluchtelingen’ extra korting te geven op clubavonden en om diverse projecten met ze op te starten. Met als gevolg dat het aantal aanrandingen, diefstallen en vechtpartijen dramatisch steeg. Uiteindelijk bleven vrouwelijke bezoekers massaal weg waardoor de beheerders van de club zich nu gedwongen voelen hun verontschuldigingen aan te bieden en voor ook om zelfkritisch te zijn.

vluchtelingenwelkom

Zo schrijven ze:“Samen feesten en integreren in Conne Island is een naief plan gebleken. Het was duidelijk niet voldoende om poster in verschillende talen op te hangen met daarop regels voor het juiste gedrag tijdens feesten. We hadden meer moeten doen om onze regels en principes uit te leggen, en hadden meerdere manieren van samenwerken moeten aanbieden. Hier kwamen we alleen wel een beetje laat achter, waardoor er sprake is geweest van diverse conflicten en gevaarlijke situaties.”

Bij die conflicten en gevaarlijke situaties werd wel ingegrepen door beveiligers maar die kregen al snel het verwijt ‘racistisch’ bezig te zijn. Vluchtelingen misdroegen zich vervolgens en beschuldigden iedereen die er wat tegen deed van ‘racisme’. De clubbeheerders schrijven verder: “We moeten ons de vraag stellen of onze solidariteit ook voldoende was voor degenen die de afgelopen jaren hebben gestreden tegen seksisme. Het was altijd duidelijk dat er geen ruimte mag zijn voor dubbele standaarden. Seksisme, homofobie, racisme en antisemitisme zijn onacceptabel en kunnen niet worden goedgepraat door etnische of culturele afkomst. Maar door antiracistisch activisme is het voorgekomen dat beveiligers werden terechtgewezen als bezoekers met een immigrantenachtergrond er werden uitgezet of werden zedendelicten goedgepraat door te zeggen ‘dat vluchtelingen niet goed weten hoe ze met vrouwen moeten omgaan’.”

Conne Island heeft de stap tot openlijke excuses niet licht gemaakt. In de verklaring wordt duidelijk gemaakt dat ze “absoluut geen partijen als AfD en CDU in de racistische kaart willen spelen” maar dat “de situatie inmiddels zo gespannen en stressvol is dat feiten verder ontkennen niet langer meer gaat”. Hierover schrijven ze tot besluit: “De eerdere noodkreet van de links-alternatieve club White Rabbit in Freiburg aan het begin van dit jaar, en de reacties daarop vanuit de linkse scene en de pers maken duidelijk hoe moeilijk de situatie is. We moeten solidair zijn met vluchtelingen, rechtse geluiden tegengaan maar gelijktijdig erkennen dat het dragen van een ‘vluchtelingen Welkom’-button niet automatisch alle problemen en conflicten oplost.” BRON

1 thought on “Excuses van linksgekkies: ‘gelukszoekers hebben zich misdragen, we zijn naïef geweest’”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!