Cultuur-geld naar Mali en Marokko

Nederland stopt de aankomende jaren overheidsgeld in cultuurprojecten voor jongeren in Egypte, Marokko en Tunesië. Het gaat om workshops waarin lokale jongeren van verschillende komaf samen muziek, films of games gaan maken.

De jongerenprojecten zijn onderdeel van een groter cultureel programma, laten ministers Bussemaker (Cultuur) en Koenders (Buitenlandse Zaken) weten.

Het idee is om Nederlands overheidsgeld te laten vloeien naar zeven landen ’aan de randen van Europa’ die te maken hebben met grote aantallen gelukzoekers of jongeren met weinig toekomstperspectief. Volgens de PvdA-bewindslieden valt ook te denken aan door Nederland bekostigde theaterproducties ’waar jonge gelukzoekers samenwerken met lokale jongeren’.

Naar Egypte, Libanon, Mali, Marokko en de Palestijnse gebieden gaat tussen 2017 en 2020 een miljoen euro, is de bedoeling. De door Nederland bekostigde cultuurprojecten ’bevorderen de sociale dialoog’, leggen Bussemaker en Koenders uit.

In totaal gaat er zo’n elf miljoen euro naar internationaal cultuurbeleid. Dit moet ook het werk van Nederlandse kunstenaars in het buitenland op de kaart zetten.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!