Derksen: Cursus? Alleen verkleed als Zwarte Piet!

Johan Derksen is niet van plan om sorry te zeggen tegen Sylvana Simons, na de uitspraken die hij deed in het voetbalpraatprogramma Voetbal Inside.

Presentator Wilfred Genee wil woensdag in het programma Doordekken van de voetbalanalist weten of hij de verschillende spreekwoorden inmiddels uit elkaar kan houden. “Wij maken live-tv en bereiden niets voor”, legt uit. “De onderwerpen die langskomen, komen allemaal onverwacht. Ik zocht naar het juiste spreekwoord en uiteindelijk heb ik er twee door elkaar gehusseld. En dan staat heel Nederland in brand. Dat wil zeggen, dan gaat mevrouw Simons meteen in de slachtofferrol.”

De voormalige hoofdredacteur van tijdschrift Voetbal International reageerde maandagavond op het besluit van RTL om Zwarte Piet te vervangen voor een veegpiet en zei onder andere: “Het enige nadeel aan het besluit van RTL, vind ik, is dat dat hysterische juffrouwtje Simons nu zo trots als een aapje door het land rent.”

Discriminatiecursus

Dit leidde tot veel commotie, maar Johan is zich van geen kwaad bewust en was verrast door alle hectiek die vervolgens ontstond. “Ik werd ‘s ochtends wakker gebeld door de afdeling voorlichting van RTL en toen heb ik gezegd: ‘Ik heb twee spreekwoorden door elkaar gehaald, waar gaat dit over? Iedere kijker met normale, verstandelijke vermogens had natuurlijk door dat ik een spreekwoord ietwat verbasterde. Ik vond het flauw om dat tijdens de uitzending te herroepen, omdat ik ervan uitging dat de kijker het wel doorhad.”

Sylvana liet dinsdag in een open brief weten dat ze vindt dat Johan een discriminatiecursus verdient, zodat hij met zijn eigen woorden kan worden geconfronteerd. “Als ik als Zwarte Piet mag, dan wil ik wel”, laat Johan aan Wilfred weten. “Als veegpiet ga ik niet!”

Slachtofferrol

De oud-profvoetballer benadrukt dat hij niet van plan is om door het stof te gaan kruipen. “Sylvana kruipt in de slachtofferrol en ze wil gebruik maken van zo’n situatie. De mensen van DENK vinden het heerlijk. Dan kunnen ze weer stampij maken en ik word er niet goed van. Ik heb me er eigenlijk geen moment mee bezig gehouden, ik zit er ook helemaal niet mee. Voor de rest zal het me allemaal een zorg zijn en ik wacht alle stappen uit die richting vol vertrouwen af.”

Als Wilfred tot slot laat weten dat hij de opmerking ‘ze lijkt niet op een pauw’ persoonlijk een beetje onhandig vond, reageert Johan: “Onze humor is niet altijd even smaakvol.”

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!