Dijkhoff schrapt vertrekbonus Marokkanen

Staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) wil zo snel mogelijk de vertrekbonus voor afgewezen gelukzoekers uit Marokko en Algerije schrappen. Gelukzoekers uit Noord-Afrika zorgen momenteel voor overlast in onder meer Groningen, de afgelopen weken zijn zeker zeven van hen opgepakt voor zakkenrollerij.

Gelukzoekers die geen verblijfsvergunning krijgen in Nederland en vrijwillig weer vertrekken kunnen een bonus meekrijgen van maximaal 1950 euro. Dit jaar bleek dat dat geld voor Gelukzoekers uit onder meer Albanië een reden is om naar Nederland te komen. Het Rijk schrapte daarop die vertrekbonus. De laatste maanden stijgt het aantal gelukzoekers uit Marokko en Algerije. Hun aanvragen zijn doorgaans kansloos omdat Nederland die twee landen als veilig ziet. Dijkhoff wil nu ook hen geen geld meer geven bij terugkeer.

Groningen
De burgemeester van Groningen klaagde dinsdagochtend in het Dagblad van het Noorden over de de overlast die zijn stad ervaart van Noord-Afrikaanse gelukzoekers. In zijn stad zijn de afgelopen weken zeven Marokkanen en Algerijnen opgepakt voor zakkenrollen. Een deel van hen verblijft in het azc Ter Apel, waar elke nieuwe gelukzoeker zich moet melden. Burgemeester Peter den Ouden vindt dat de lange gelukzoekprocedure een deel van het probleem is. Hij wil dat kansloze asielzoekers binnen een of twee dagen horen dat hun verzoek is afgewezen.

Dijkhoff heeft de procedure voor mensen uit veilige landen als korter gemaakt, maar het kan nog enkele weken duren voordat er een besluit is. Daarna volgt het probleem dat Marokkanen lastig uit te zetten zijn omdat Marokko niet meewerkt aan terugkeer. De staatssecretaris hoopt dat het schrappen van de terugkeervergoeding mensen ontmoedigt naar Nederland te komen. Een groot deel van de Noord-Afrikanen die de afgelopen maanden naar Nederland kwam, vreog daarvoor al asiel aan in Duitsland. Toen ze daar geen vergunning kregen, trokken ze verder naar Nederland.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!