Drie jaar cel dreigt na kus lesbische tieners

Internationale media-aandacht kan ervoor zorgen dat twee jonge lesbiennes in Marokko de maximale straf van drie jaar cel ontlopen.

Het is de eerste keer dat twee meisjes voorkomen in plaats van twee jongens – Hakim Sikouk

De zaak tegen het jonge duo begon doordat de moeder van een van hen aangifte deed bij de politie. Ze had op de telefoon van haar dochter een foto gezien waarop ze zoende met haar vriendin. Beiden werden direct opgepakt. Na enkele dagen werden ze op vrije voeten gesteld. Hun detentie was een ,,traumatische en vernederende ervaring”, stelt mensenrechtenorganisatie Aswat. ,,Een van de meisjes heeft ons verteld dat ze werd bedreigd door volwassen gevangenen.” Ze zouden zijn gedwongen zich voor een inspectie uit te kleden terwijl andere gevangenen toekeken.

Naar verwachting wordt de zaak achter gesloten deuren behandeld, omdat de verdachten minderjarig zijn.

Hoewel ze officieel een straf van drie jaar cel kunnen krijgen, wordt dit niet verwacht. ,,Ik denk dat ze maar drie of vier maanden krijgen”, zegt homoactivist Hakim Sikouk, die samen met anderen aandacht heeft gevraagd voor de zaak. ,,Het is de eerste keer dat twee meisjes voorkomen in plaats van twee jongens – en dan zijn ze ook nog eens minderjarig. Lesbiennes kunnen meestal op meer steun rekenen in onze cultuur dan homo’s. Er is veel over geschreven en gesproken in internationale media; dat zal de straf enorm beïnvloeden.”

Een zaak van twee jaar geleden toont dat Sikouk zomaar gelijk kan hebben; toen werd een jonge Marokkaan betrapt met een Britse toerist. Door zijn Engelse partner doken internationale media op deze zaak. Gevolg: ‘maar’ vier maanden celstraf, terwijl twee andere Marokkanen in precies hetzelfde jaar de volle drie jaar kregen.

 

LEES HIER VERDER

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!