Duur afscheid burgemeester

 

Burgemeester van Zaandam Geke Faber.. © ANP

Zaanse raadsleden zijn het oneens met het 50.000 euro kostende afscheid van de omstreden burgemeester Geke Faber.

„Voor een stad waar nog steeds een Voedselbank staat, vind ik dit beschamend”, zegt Harrie van der Laan, fractievoorzitter van de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV). „Enige bescheidenheid was op zijn plaats geweest.”

In de begroting van het afscheid dat eind november plaatsvindt, staat dat de organisatoren „uitgaan van een sobere insteek”. De PvdA-burgemeester neemt drie keer afscheid: van de gemeenteraad en bestuurlijke relaties (tienduizend euro, met „een hapje en een drankje” en „muzikale omlijsting”), van burgers (25 duizend euro) en van ambtenaren (zesduizend euro, met een „traktatie”), staat in de begroting. Een geschilderd portret à zesduizend euro en een cadeau voor de burgemeester komen daar nog bovenop.

Raadslid en fractievoorzitter van Democratisch Zaanstad (DZ) Juliëtte Rot vindt dat inwoners en culturele organisaties nauwelijks kunnen meeprofiteren. „Dat is jammer en moeilijk uit te leggen in de stad.” Een gemeentewoordvoerder: „Scholieren komen debatteren onder leiding van de burgemeester en in masterclasses draagt Faber haar vakmanschap over. Die 50 duizend euro is taakstellend, het mag natuurlijk altijd goedkoper worden.”

Faber is negen jaar burgemeester van de ruim 152.000 inwoners tellende gemeente. Vorige maand kreeg zij van DZ en POV een motie van wantrouwen vanwege haar gebrekkige optreden in de wijk Poelenburg, waar hangjongeren voor veel overlast zorgden.

BRON

1 thought on “Duur afscheid burgemeester”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!