Burgemeester Ede legt zich neer bij autobranden

Burgemeester Ede legt zich neer bij autobranden Marokkanen: ‘Het staat in de bijbel.’

EdeDoor Joost Niemöller

Vannacht ging er in Ede weer een auto in de fik, hoogstwaarschijnlijk door dezelfde groep Marokkaanse relschoppers die Ede nu al weken terroriseert.

Er heerst angst in Ede, zo begrijp ik uit dit artikel van Omroep Gelderland.

De bewoonster vertelt dat ze al enige tijd met de ramen open slaapt. ‘Zo kunnen we horen wat er buiten gebeurt. Uit voorzorg hebben we ook emmers met water paraat staat in de tuin’, benadrukt ze.

Ook organiseren de buurtbewoners zichzelf, maar er is toch vooral een beeld van hulpeloosheid:

Volgens de bewoonster doet de politie er alles aan om de autobranden te voorkomen. ‘We zien hier heel veel politie op straat en als buurtbewoners lopen we zelf ook rondjes door de wijk om te kijken of we gekke dingen zien.’

Maar ondanks alle inspanningen van buurtbewoners en de politie zijn er nog geen aanhoudingen verricht. ‘De autobranden zijn niet te voorkomen. Deze woedde ’s nachts. Dan slapen de meeste mensen’, zegt Ellen.

De politie vist steeds achter het net, en doet kennelijk geen actief onderzoek bij de Marokkanen thuis. De groep wordt niet aangepakt, niet verspreid. Er wordt kennelijk niet gepost in de steegjes. De buurt wordt niet afgegrendeld in de nacht. Er is geen avondklok ingesteld. Wel worden leden van de actiegroep Identitair Verzet hard aangepakt. Zo hebben twee ervan al een boete van vijfduizend euro gekregen, alleen al omdat ze zich in de wijk bevonden.

Marokkaanse jongens die zich in de nacht met brandbaar materiaal in steegjes in Ede bevinden, worden niet opgepakt door de politie. De volstrekt passieve, mogelijk bange houding van de politie in Ede ten aanzien van Marokkaanse stenengooiers, bleek ook al uit een reportage van Powned.

De burgemeester van Ede vindt dat de Marokkaanse overheid het maar op moet lossen met wat gesprekken.

Diezelfde burgemeester stelt zich volkomen passief op: die dingen gebeuren nu eenmaal, zo is de tijd, het staat in de Bijbel:

Hoe gaat u ervoor zorgen dat u dit in de toekomst wat beter inschat?

„We leven in een gebroken samenleving.”

Wat bedoelt u?

„Lees dat maar in de Bijbel. Er zullen altijd dingen gebeuren. Nu in Ede, morgen misschien in Culemborg of Gouda. Je kan niet alles van tevoren weten.”

Dat zijn dus de feiten. Een passieve burgemeester die in de bijbel leest dat dit soort dingen nu eenmaal altijd gebeuren en die het probleem wil oplossen met Marokkanen knuffelen. Politie die zich in diezelfde lijn ook na zoveel autobranden passief blijft opstellen en de Marokkanen niet bij de kladden grijpt voor er weer een auto in de fik staat. Doodsbange bewoners die met ramen open slapen en proberen zelf de branden te blussen. En diezelfde politie grijpt wel keihard burgerwacht-achtige initiatieven aan. Want zo bang als ze zijn voor de Marokkanen, zo makkelijk durven ze de Nederlanders aan te pakken.

En premier Rutte? Die doet alsof zijn neus bloedt.

Dit is een garantie voor verdere escalatie.

Bron: joostniemoller.nl

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!