‘Efteling was doelwit IS-aanslag, vrouw aangehouden’

De Efteling in Kaatsheuvel zou het doelwit zijn geweest van een IS-aanslag. In juni van dit jaar heeft de politie een vrouw aangehouden uit Werkendam die sympathiseerde met IS en met anderen plannen zou hebben gehad om een aanslag te plegen. Dat blijkt uit onderzoek van BN DeStem.

Vrouw wilde afreizen naar Syrië

Het gaat om een 25-jarige vrouw die wilde afreizen naar Syrië en daar wilde trouwen met een IS-strijder. Ze werd op 21 juni aangehouden toen ze op het gemeentehuis haar paspoort op wilde halen, dat ze volgens het OM nodig had om via Turkije naar het kalifaat te reizen.

 

Via haar mobiele telefoon kwam de politie erachter dat de vrouw onder meer het plan opperde om een aanslag te plegen op de Efteling. Ze besprak dat met vrouwelijke IS-sympathisanten uit België en Scandinavië: „Nederland moet een cadeau krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan”, schreef ze.

Verder werden in haar telefoon berichten gevonden over IS-strijders die op weg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen. Alle communicatie ging via Kik Messenger, een anonieme app die moest voorkomen dat de identiteit van de verdachten bekend zou worden.

Efteling: Altijd alert

De vrouw wordt verdacht van ‘deelneming aan een organisatie met als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven’. Het Openbaar Ministerie heeft haar arrestatie bevestigd, maar wil niet bevestigen of de Efteling een serieus doelwit is geweest.

De Efteling liet in een reactie weten altijd alert te zijn op opvallende of afwijkende zaken. „Wij kunnen ons voorstellen dat dit nieuws voor onrust zorgt”, aldus het attractiepark in een verklaring. „Het dreigingsniveau is naar aanleiding van dit nieuws niet aangepast. De overheid heeft geen noodzaak gezien om het dreigingsniveau aan te passen en destijds extra maatregelen te treffen. We hebben als Efteling nauw contact met deze inlichtingendiensten. Uiteraard zijn we in de Efteling altijd alert op opvallende of afwijkende zaken. Er is gelukkig veel sociale controle, waardoor die alertheid een natuurlijke bodem kent.”

‘Beïnvloedbare vrouw’

Volgens advocaat Mark Broere is de 25-jarige schoonmaakster via sociale media benaderd door IS. Ze zou een makkelijk beïnvloedbare vrouw zijn die in een donkere periode in haar leven zat en daardoor makkelijk te manipuleren was.

De Roosendaalse advocaten Mark Broere en Henk van Asselt verklaarden dat de regiorecherche de zaak ‘erg serieus’ heeft genomen: „Maar onze cliënte is volgens ons helemaal niet in staat een bom te leggen. Voor ons waren die gesprekken vooral stoerdoenerij van de vrouwen”, verklaarden zij.

Na zes weken voorlopige hechtenis mocht de vrouw de cel uit. Volgens Broere blijft ze moslim, maar sympathiseert ze niet meer met IS. Er loopt nog wel een onderzoek tegen haar.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!