Eigenaar japon Waddenzee na eeuwen gevonden

© anp.

De eigenaar van de unieke zijden japon die onlangs na bijna vierhonderd jaar werd gevonden in de bodem van de Waddenzee is waarschijnlijk bekend. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam was het kledingstuk van Jean Kerr, gravin van Roxburghe.

Het historische verhaal achter deze vondst is even interessant als de materiële waarde

Elmer Elmers, wetenschapper

Deze katholieke Schotse was de belangrijkste vertrouwelinge van de Engelse koningin Henrietta Maria (1609-1669). De vorstin was in maart 1642 op weg naar Nederland voor een geheime missie, toen een van haar bagageschepen verging bij Texel.

De schoonzus van de koningin die in Den Haag woonde, schreef over het gezonken schip in een brief. Op basis daarvan trekken de onderzoekers hun conclusie. Behalve kleding verdwenen ook persoonlijke miskelken van de koningin onder de golven.

Ouderwets model
Er was ook nog een jongere hofdame van wie de japon geweest kan zijn maar gezien het destijds al ouderwetse model en de ruime maat van de japon lijkt het aannemelijker dat Kerr hem droeg omdat zij ouder was.

Dekmantel
Henrietta Maria kwam officieel naar Nederland om haar twaalfjarige dochter over te dragen aan prins van Oranje Willem II, de toekomstige Stadhouder, met wie ze een jaar eerder was getrouwd. Dit was echter een dekmantel; haar werkelijke missie was het verpanden van de kroonjuwelen, om met de opbrengst Nederlandse wapens te kopen.

Die waren voor koning Karel I essentieel om door te vechten in de Engelse burgeroorlog. De vondst bij Texel is volgens wetenschappers Nadine Akkerman en Helmer Helmers dan ook een belangrijke tastbare herinnering aan de diepe Nederlandse betrokkenheid bij dat conflict.

Binnen vijf minuten
Akkerman: ,,Toen Helmer me attendeerde op de vondst, hadden we binnen vijf minuten het eerste bewijs opgedoken uit het archief. En we vinden steeds meer aanwijzingen.”

Door de vondst van het familiewapen liep het spoor al snel richting de ‘verdachte’. Helmers betreurt het dat enkele van zijn collega’s hebben gespeculeerd in de media: ,,Het is jammer dat wij niet eerder zijn geraadpleegd, dan was het raadsel meteen opgelost. De betrokken deskundigen hebben zich nu vooral gefocust op de materiële kant. Die is belangrijk natuurlijk, maar minstens even interessant is het historische verhaal dat achter deze vondst schuilgaat.”

De archeologische vondst, die wereldwijd aandacht trok, is te bekijken inmuseum Kaap Skil op Texel.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!