Gemeente Amsterdam betaalt godsdienstlessen voor moslimkinderen, maar weert Zwarte Piet

Terwijl Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) de Nederlandse cultuur HAAT en dus geen Zwarte Piet meer wil in Amsterdam, betaalt hij WEL moslimindoctrinatie van jonge kinderen. Ondertussen worden blanke kinderen gewoon van school afgepest, OMDAT ze blank zijn! Alles dus om de niet-Nederlanders te plezieren en de autochtonen te haten!

Het Amsterdamse gemeentebestuur zit in zijn maag met honderden moslims die godsdienstlessen indoctrinatie voor hun kinderen declareren bij de gemeente. Zij ontvingen in 2015 ongeveer 285 duizend euro uit een regeling voor minima.

Wethouder Arjan Vliegenthart (Sociale Zaken, SP) bevestigt de anonieme tip die de Volkskrant daarover kreeg via klokkenluiderssite Publeaks. Hij heeft nog niet het gehele overzicht van gedeclareerde godsdienstlessen, maar voor zover bekend zijn bij de gemeente alleen bonnen voor lessen bij mosliminstellingen binnengekomen.

De regeling betreft de zogeheten scholierenvergoeding. Die bestaat al jaren in Amsterdam en is bedoeld om kinderen van minima (inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau) te ondersteunen in hun schoolcarrière en te laten sporten of muziekles te laten volgen. Jaarlijks heeft de stad daar ongeveer 12 miljoen euro voor beschikbaar.
Voor een basisschoolleerling kunnen ouders jaarlijks 375 euro declareren, voor kinderen op de middelbare school ligt het bedrag op 499 euro. Ouders declareerden vorig jaar voor 1,9 miljoen euro aan fietsen, 1,6  miljoen euro aan schoolspullen en bijna 9 ton voor sport.

Uit een steekproef van de gemeente blijkt dat ouders de regeling ook gebruiken om godsdienstlessen te declareren. De gemeente heeft vooralsnog bonnen ontvangen voor lessen bij twee van de veertig Amsterdamse moskeeën en drie particuliere aanbieders van godsdienstlessen. Een van de moskeeën waarvan de gemeente declaraties ontvangt, is de Al Kabir Moskee. Voorlichter Mustapha Slaby: ‘Het loopt niet via ons, maar ik sluit niet uit dat ouders er gebruik van maken. Al onze bezoekers zijn minima.’
De moskee in Amsterdam Oost heeft ruim 300 leerlingen die elk weekend les krijgen in godsdienst, Arabische taal en cultuur. De lessen kosten 100 euro per jaar. De moskee is bekend met de scholierenvergoeding, zegt Slaby, maar informeert ouders er niet actief over.
Andere Amsterdamse moskeeën laten bij navraag veelal weten niet bekend te zijn met de regeling en niet bij te houden of ouders daar gebruik van maken.

Wethouder Vliegenthart wil zich inhoudelijk niet te veel bemoeien met waar de ouders de scholierenvergoeding aan uitgeven. Hij begrijpt dat sommige moslimouders godsdienstles belangrijk vinden voor de ontwikkeling van hun kinderen. ‘Keuzevrijheid van ouders is een belangrijk onderdeel van de regeling, ik bemoei me er ook niet mee of kinderen nou viool- of gitaarles krijgen.’
Toch gaat de wethouder met de betreffende moskeeën praten. Hij verwacht van religies dat zij ‘vanuit barmhartigheid’ (hahahaha, red LVH) onderwijs in de geloofsleer uit eigen zak betalen. ‘Het geld dat moskeeën op deze manier ontvangen, kunnen die kinderen niet meer gebruiken om schoolspullen te kopen of een fiets om mee naar school te rijden.’

Slaby van de Al Kabir moskee begrijpt dat de wethouder met hen in gesprek wil. ‘Wij vinden de lessen in het weekend belangrijk voor onze leerlingen. Ze steken er veel van op.’ Of de gemeente de lessen moet vergoeden, is wat hem betreft een politieke discussie.
‘Kinderen zijn enorm gebaat bij de lessen die ze op de moskee krijgen’, zegt ook Aissa Zanzen bestuurslid van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Hij is niet bekend met de regeling in Amsterdam, maar vindt  dat er een ‘inhoudelijke discussie’ over de zin ervan gevoerd moet worden. Onder de scholierenvergoeding valt onder andere ook dansles. ‘Als je dat vergoedt, moet godsdienstles ook kunnen.’
De gemeente heeft zich voorgenomen alle godsdienstlesdeclaraties nog eens door te lichten. Nu gebeurt dat steekproefsgewijs. – BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!