En wéér krijgt een Nederlandse jihadist een enkelband

In Frankrijk werd dat een priester fataal

Een 19-jarige Amsterdammer mag van de rechtbank niet binnen twee kilometer van de landsgrenzen komen. Ook is de directe omgeving van internationale luchthavens voor hem verboden gebied. Om dat te controleren krijgt de jongeman een enkelband.

De Amsterdammer heeft geprobeerd naar Syrië af te reizen om zich daar aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat. Volgens de rechtbank Midden-Nederland heeft hij zich daarmee schuldig gemaakt aan een poging tot deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van terroristische misdrijven.

De rechtbank heeft in deze zaak jeugdstrafrecht toegepast omdat de verdachte minderjarig was toen hij in de fout ging. Behalve de enkelband, is hem ook twaalf maanden jeugddetentie, waarvan acht maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur opgelegd. De man is vrijgesproken van het voorbereiden van een misdrijf met een terroristisch oogmerk. De aanwijzingen voor zo’n misdrijf waren niet concreet genoeg.

Eerder deze maand werd bekend dat in Nederland twee veroordeelde jihadisten rondlopen met een enkelband. Deze zomer werd in het Franse Saint Etienne du Rouvray de 84-jarige priester Jacques Hamel tijdens een aanslag de keel doorgesneden. Eén van de twee terroristen was een teruggekeerde jihadist die onder toezicht stond middels een enkelband.

1 thought on “En wéér krijgt een Nederlandse jihadist een enkelband”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!