Europa viert ’mislukte’ euro

Vandaag op de kop af 25 jaar geleden werden met het Verdrag van Maastricht op een Europese top zowel de Europese Unie beklonken als de euro geboren.

Voor de EU is dit reden voor een feestje. Volgens experts ontmaskeren de economische bijna-rampen van de afgelopen jaren de EU echter als een een ’incompleet en heel slecht geconstrueerd project ’, dat van ’boterzachte afspraken aan elkaar hangt.

Vandaag verzamelen zich in Maastricht tal van Europese kopstukken om een kwarteeuw EU te vieren. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is er, evenals voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Zij zullen de loftrompet blazen over Europese gemeenschappelijke idealen. Tegelijkertijd weet iedereen dat de euro een verre van voltooid project is, waardoor er grote risico’s bestaan dat het een keer echt mis gaat.

Helmut Kohl en François Mitterrand waren de drijvende krachten achter het project. De euro moest er komen om politieke redenen. Duitsland was weer één geworden na de val van de Muur. Een loodzware erfenis uit de Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat de Duitsers bereid waren hun eigen sterke munt op te geven.

Een verenigd Duitsland in een verenigd Europa, moest volgens de Duitse kanselier en de Franse president zorgen voor vrede, welvaart en stabiliteit.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!