Europese begrotingseisen en bezuinigen

In 2017 volgen weer forse bezuinigingen vanwege Europese begrotingseisen

Prinsjesdag 2014 (Foto: rijksoverheid.nl, Valerie Kuijpers)
Geniet maar van de lastenverlichting in 2016, want in 2017 wordt het weer ouderwets bezuinigen. Volgens de Europese begrotingsregels komt Nederland volgend jaar namelijk structureel 2,5 procent tekort, terwijl de Europese norm 0,5 procent is. Economen van de Rabobank verwachten bezuinigingen van ten minste 3 miljard. De Nederlandsche Bankpresident Klaas Knot zei onlangs ook dat Nederland in 2017 weer moet bezuinigen om aan de Brusselse eisen te voldoen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem sprak Knots uitspraken niet tegen: ‘De minister van Financiën kan bezuinigingen nooit uitsluiten’.
President van de Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot. (foto: copyright De Nederlandsche Bank)

President van de Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot verwacht dat Nederland in 2017 weer moet bezuinigen. 2016 noemde hij onlangs een ‘a-typisch jaar’. (foto: copyright De Nederlandsche Bank)

Een misverstand ligt op de loer, want de DNB-president en Rabo-economen Björn Giesbergen en Maartje Wijffelaars hebben het niet over het gewone begrotingstekort. Dat is het bekende tekort dat van Brussel niet meer dan 3 procent mag bedragen. Nederland voldoet ruim aan die eis. Het gaat om een ander tekort: het structurele, zonder incidentele mee- en tegenvallers. Dat verslechterde de laatste jaren, terwijl het gewone begrotingstekort juist verbeterde. Kennelijk had de staat veel incidentele meevallers. Het structurele tekort groeide in rap tempo van -0,7 procent in 2014 naar -2,5 procent in 2017.

Lees verder op politalk.nl

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!