Facebook gaat Stasi

Facebook heeft aangekondigd dat het waarschuwingsetiketten gaat introduceren bij verhalen die zij als “nepnieuws” zien, met behulp van partijdige “fact checking” organisaties zoals Snopes en Politifact.

Verhalen die vals worden geacht worden door Facebook “gemarkeerd” met een rode label met de tekst dat het verhaal “betwist wordt door 3rd Party Fact-Checkers.”

Gebruikers krijgen dan de mogelijkheid om te “leren waarom dit wordt betwist”, en een verklaring ontvangen over de vraag waarom Facebook gelooft dat het verhaal onwaar is.

“We zullen de meldingen gebruiken van onze gemeenschap, samen met andere signalen, om deze verhalen voor controle door te sturen naar deze organisaties”. Facebook’s VP Adam Mosseri schrijft in het Facebook-nieuws blog. “Als de feiten controleurs een verhaal als onwaar identificeren wordt het als betwist gemarkeerd met een link naar een artikel wat beschrijft waarom.”

Mossieri benadrukt dat het bedrijf gebruikers niet zal verbieden iets te posten wat als “nepnieuws” wordt beschouwd, maar “U krijgt een waarschuwing te zien dat het verhaal onbetrouwbaar is om te delen.”

Bovendien worden reclame inkomsten verboden voor verhalen die als nepnieuws bestempeld zijn.

In de aankondiging bevestigt Facebook dat zij zal samenwerken met organisaties van de “Poynter’s International Fact Checking Code of Principles.”

Business Insider meldt dat deze organisaties bestaan uit Snopes, ABC, Politifact en FactCheck.org, allemaal met een geschiedenis van links georiënteerde partijdigheid – in het bijzonder tijdens de gehele 2016 presidentverkiezing.

Bijvoorbeeld, Politifact infamously verklaarde dat het “grotendeels onwaar” was toen Donald Trump in een presidentieel debat beweerde dat Hillary Clinton “open grenzen” wil. Politifact deed deze uitspraak ondanks dat Clinton tijdens een betaalde speech zei: “Mijn droom is een hemisferische gemeenschappelijke markt, met open handel en open grenzen. ”

Trump zei dat Rusland 1.800 kernkoppen heeft en zijn arsenaal aan het uitbreiden is terwijl de V.S. achterblijft. Politifact gaf toe dat de bewering van Trump feitelijk juist is maar beoordeelde de verklaring als “halve waarheid”, voor zogenaamd “missing the big picture”, het niet zien van het geheel.

In beide gevallen ging Politifact verder dan alleen maar fact-checking, en bewoog de doelpalen op een manier die Clinton’s kandidatuur bevoordeelde. Dit soort ideologische “feiten controleren” ging verder dan een parodie tijdens de presidentiële debatten in oktober, waar NBC de uitspraak van Trump onder de loep nam dat Clinton haar e-mails “acid washed”, een verwijzing naar het data delete programma “BleachBit”, en voor 100% als “nep” werd bestempeld.

Terwijl bij ABC, George Stephanpoulos –  een voormalige campagneleider en top Witte Huis staflid van Bill Clinton – die de leiding neemt in het controleren van Facebook berichten, nog steeds niet de daad bij woord heeft gevoerd bij zijn belofte dat hij en zijn vrouw “het land verlaten” als Donald Trump wordt gekozen voor het presidentschap.

BRON CONTENT

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!