Gebeld door een onbekend nummer dat begint met +22 of +44? NEEM NIET OP!

#Telefoonfraude: Gebeld door een onbekend buitenlands nummer dat begint met +22 of +44? Neem niet op en bel ook niet terug!! Als je terugbelt, kost het je namelijk flink wat geld omdat er fraudeurs met die nummers actief zijn. Wat moet je WEL doen? Kijk hieronder!!Fraude

Hou ze aan het lijntje:  “Wanneer je terugbelt dan hoor je niks, maar er wordt wel een verbinding tot stand gebracht waar kosten aan verbonden zijn”, schrijft provider Tele2. “Je hoeft je geen zorgen te maken dat je gehackt bent, dit is niet mogelijk. Heb je toch opgenomen, dan zijn daar geen kosten aan verbonden. Dit gebeurt pas als je zelf terugbelt.” Fraudeurs: De laatste maanden zijn zogenoemde wangiri-fraudeurs actiever geworden in Nederland. In januari en februari van dit jaar kreeg de Fraudehelpdesk al meer meldingen binnen over deze soort fraude dan over heel 2015. Het gaat om telefoonnummers uit verre landen, zoals Madagaskar en Afghanistan. Mensen melden bijvoorbeeld dat ze worden gebeld omdat er een postpakket voor ze zou klaarstaan. Tips: Wat moet je doen als er vreemd nummer in beeld staat? VIJF TIPS van de Fraudehelpdesk:

  • Spreekt de beller Engels met een sterk Indiaas of Pakistaans accent? Dan is de kans groot dat het gaat om een Microsoftbeller. Die gebruiken de smoes dat er iets mis is met je computer. Simpel advies: ophangen!
  • Als je ophangt, dan kan het gebeuren dat de beller een zielig verhaal afsteekt over verlies van zijn baan en de positie van zijn familie. Laat je niet van de wijs brengen en verbreek de verbinding.
  • Geef nooit de besturing over je computer uit handen. Download ook niet iets op verzoek van de beller, de kans is groot dat de oplichter daarna van afstand jouw computer kan bedienen.
  • Als er zogenaamd een postpakketje klaarligt en de beller vraagt om allerlei persoonsgegevens, dan zal het ook om oplichters gaan.
  • Betaal niet voor iets, omdat je zogenaamd een ‘gratis geschenk’ krijgt.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!