Geen compensatie bij stijging zorgpremie

Het kabinet komt mensen niet tegemoet die er in koopkracht op achteruit gaan als de zorgpremies hoger uitvallen dan eerder gedacht.

Bij de presentatie op Prinsjesdag van de begroting van volgend jaar ging het kabinet er nog van uit dat de zorgpremies met gemiddeld 3,5 procent zouden stijgen. Maar inmiddels heeft zorgverzekeraar DSW al een stijging van de zorgpremie aangekondigd van 10 procent. In het verleden bleek DSW vaak trendsetter voor andere zorgverzekeraars.

Toch is het volgens minister Dijsselbloem (Financiën) ‘voorbarig’ om „al te boude conclusies te trekken” over de zorgpremies, zo zei hij woensdag tijdens het debat over de begroting van 2017. „We hebben nu pas van een kleine zorgverzekeraar een voorspelling. Dat is voor ons geen aanleiding om te zeggen dat de miljoenennota-cijfers niet meer juist zouden zijn.”

CU-Kamerlid Schouten wilde daarop van de PvdA-bewindsman weten of hij mensen gaat compenseren voor hun koopkrachtverlies, als de premies toch hoger uitvallen. „Nee, dat gaan we niet doen”, was zijn reactie. „In augustus was de besluitvorming over de koopkracht. Daarna gaan we weer over tot de dynamische werkelijkheid. Soms vallen de zaken positiever uit, soms negatiever.”

Eerder woensdag verdedigde minister Schippers (Volksgezondheid) de kabinetsraming van de zorgpremie. „Het is niet zo dat VWS en Financiën het op een kladpapiertje uitrekenen”, zei ze. Wel beaamde Schippers dat de praktijk anders kan uitpakken. „Het is aan de zorgverzekeraar zelf om de premie vast te stellen.”

De zorgverzekeraars kunnen zo’n 2 miljard euro uit hun financiële buffers gebruiken om de zorgpremie komend jaar lager te houden, aldus Schippers. Dan nog houden ze voldoende ruimte om in te kunnen spelen op onverwachte kosten. Hoewel de verzekeraars vorig jaar ook al 2 miljard euro uit hun winst teruggaven aan de premiebetaler, groeiden hun buffers.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!