’Geheime opnames gesprekken sollicitant’

Foto ter illustratie

De afgewezen sollicitant voor de functie van buschauffeur bij Qbuzz heeft telefoongesprekken met de vervoerder in het geheim opgenomen. Dat laat directeur Michel van den Munckhof weten.

De islamitische man liet op 18 april 2016, een dag voor hij op gesprek zou komen, weten vanwege zijn geloof geen vrouwen de hand te kunnen schudden.

Toen de afdeling human resources van Qbuzz hem meldde dat dit strijdig was met de eisen voor klantvriendelijkheid en de interne omgangsvormen van de vervoerder stapte hij met de organisatie Art 1 naar het College voor de Rechten van de Mens. Op de zitting speelde hij de opgenomen gesprekken af.

Het College stelde de chauffeur eind vorig jaar in het gelijk. Discrimineren van vrouwen is van ondergeschikt belang aan het discrimineren op basis van geloof, was onderaan de streep de conclusie voor het College, en klantvriendelijkheid is daar ondergeschikt aan.

Met proefprocessen wordt soms door burgers de rechtsgeldigheid van wetten of regels beproefd. Directeur Van den Munckhof gelooft niet dat er in dit geval opzet in het spel was. „Maar de man was overduidelijk wel alert op een mogelijke afwijzende reactie van het bedrijf.”

Hij benadrukt dat niet alleen de klantvriendelijkheid, maar ook de interne omgangsvormen tussen personeelsleden in het gedrang komen wanneer iemand een uitgestoken hand van een collega weigert. „Ik wil graag een bedrijf zijn waar wij elkaar allemaal de hand schudden.”

Tegen een uitspraak van het orgaan is geen beroep mogelijk. Qbuzz bestudeert de uitspraak nog, maar houdt wel rekening met een schadeclaim van de sollicitant.

Uitzend- en detacheringsbureau Consolid, dat de sollicitant had aangedragen, kon gisteren geen commentaar geven.

Eerder deze week ontstond ophef in de Utrechtse politiek omdat het College voor de Rechten van de Mens een uitspraak had gedaan in het voordeel van de handenschud-weigerende sollicitant. ’Dat hoort er in dit land nu eenmaal bij’, zo was de tendens.

1 thought on “’Geheime opnames gesprekken sollicitant’”

  1. Nou, ik heb net even een mail gestuurd naar Qbuzz, omdat het gelukkig een Nederlands bedrijf betreft.
    Ik kan me onmogelijk voorstellen dat Qbuzz echt overgaat tot betaling van een schadevergoeding, maar ik heb ze wel gevraagd of ze mij willen vertellen of ze dit van plan zijn.
    1 voordeel is wel dat mocht de meneer in kwestie een schadevergoeding krijgen, kan de ISLAM als geheel worden verwijderd uit onze samenleving.
    Laten we dit als startsein gebruiken, mocht er geen mogelijkheid zijn om te voorkomen dat deze Islam-parasiet geld krijgt van een overheidsbedrijf, wat via de NS GROEP dus volledig in handen is van de staat!
    Daarmee kost het indirect IEDEREEN geld, ook al is het onzin om moeilijk te doen over het bedrag zelf, het gaat tenslotte om het principe!

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!