Gelukzoeker zet met uitkering drugsnetwerk op in thuisland

Afghanistan is de grootste opiumproducent ter wereld. © epa.

In Oostenrijk wordt een Afghaanse gelukzoeker ervan verdacht zijn uitkering te hebben gebruikt om een drugsnetwerk uit te bouwen. De man en drie van zijn trawanten werden inmiddels gearresteerd.

De Afghaan verbleef in de stad Wels in de deelstaat Opper-Oostenrijk. Toen de autoriteiten daar beslisten om de maandelijkse uitkering voor gelukzoekers terug te schroeven van 914 euro naar 520 euro – zoals dat in meerdere Oostenrijkse regio’s is gebeurd – verhuisde de Afghaan naar de hoofdstad Wenen. Daar wordt de maximale uitkering van 914 euro per maand, die in Oostenrijk als de algemene regel geldt voor asielzoekers, nog altijd uitgekeerd.

Op vakantie
Dat geld gebruikte de verdachte om meerdere keren naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel te reizen, uitgerekend zijn thuisland dat hij was ontvlucht omwille van de oorlogssituatie aldaar. Naar zijn zeggen ging hij er op vakantie.

Het Oostenrijkse federale parket ging de handel en wandel van de Afghaan nauwer in de gaten houden. Met resultaat: de man werd betrapt met een hoeveelheid cannabis bij zijn terugkeer uit Afghanistan. Volgens sommige bronnen zou het in totaal om 18 kilogram gaan. “Ik kan geen cijfers geven, maar het gaat om meer dan die geciteerde hoeveelheid”, zegt parketwoordvoerder Christian Hubmer. Hij kon wel bevestigen dat de Afghaan en drie van zijn landgenoten werden gearresteerd.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!