Gelukzoekers druipen af

Gelukzoekers terug naar gezin

Gelukzoekers druipen af

Een recordaantal gelukzoekers is de afgelopen zes maanden vrijwillig uit Nederland vertrokken. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het gaat met name om kansloze ’gelukszoekers’.

De IOM heeft de afgelopen zes maanden in totaal ruim 2500 gelukzoekers geholpen bij vrijwillige terugkeer. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het hoge aantal vertrekkers is niet alleen toe te schrijven aan de hoge gelukzoekersinstroom van vorig jaar, want een grote meerderheid van de toen binnengekomen mensen heeft een verblijfsvergunning gekregen.

De hulporganisatie merkt een nieuw fenomeen op waarbij gelukzoekers uit Irak na korte tijd weer terugkeren omdat ze de asielprocedure te lang vinden duren. Ook zijn er teleurgestelde gelukzoekers die dachten dat de rest van het gezin sneller naar Nederland kon komen.

De grootste groep vertrekkers komt nog altijd uit veilige landen. Ze maken in vrijwel alle gevallen geen schijn van kans op een verblijfsvergunning. Het gaat voor een groot deel om ’gelukszoekers’ uit Balkanlanden als Albanië, Kosovo en Servië.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!