Grote ravage in gelukzoekers kamp Lesbos!


Een vluchtelingenkamp op Lesbos.

Een gelukzoekerskamp op Lesbos.

Gelukzoekers ontvluchten brand in kamp Lesbos

Duizenden gelukzoekers zijn maandag geëvacueerd uit een gelukzoekerskamp op het Griekse eiland Lesbos. In het kamp was een grote brand uitgebroken bij gevechten tussen bewoners. Bij de gevechten vielen tientallen gewonden, melden Griekse media en een ooggetuige. Veel gelukzoekers bivakkeren nu op straat.

De vlam sloeg in de pan toen Afghaanse gelukzoekers probeerden te beletten dat voedsel het kamp zou worden binnengebracht, liet een kampbewoner uit West-Afrika weten. De Afghanen zijn het wachten in Moria beu en hopen met een collectieve hongerstaking een overtocht naar het Griekse vasteland en vervolgens toegang tot West-Europa af te dwingen. Maar vooral Syrische gezinnen in het kamp wilden de maaltijden wel degelijk aannemen en raakten slaags met de Afghanen.

Daarop vlogen stenen over en weer en sloegen kampbewoners op elkaar in met alles wat ze pakken konden. Tientallen tenten en andere onderkomens gingen in vlammen op. De oproerpolitie probeerde tussenbeide te komen, maar werd ook mikpunt omdat zij volgens Syrische en Afrikaanse migranten de Afghanen in bescherming nam.

Veel bewoners van de zogeheten hotspot, waar gelukzoekers asiel kunnen aanvragen en vervolgens naar het vasteland mogen doorreizen dan wel worden uitgewezen, stonden al onder grote spanning. Het gerucht gaat voortdurend dat ze worden teruggestuurd naar Turkije, zei de West-Afrikaanse dertiger, die zijn naam niet genoemd wil zien. Etnische spanningen en meningsverschillen over de beste aanpak om een verblijfsvergunning te verkrijgen, ontaarden onder die druk al gauw in opstootjes.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!