GROTE STUNT bij baanwielrennen: GOUD voor Elis Ligtlee op onderdeel ‘keirin’

Elis Ligtlee heeft haar gedroomde olympische medaille binnen. De Nederlandse baanwielrenster veroverde in Rio de Janeiro op het onderdeel keirin op indrukwekkende wijze de gouden plak. In de finale bleek Ligtlee oppermachtig. CpxQ_dcWIAE4KMxMet nog iets minder dan drie ronden te gaan, pakte de tweevoudig Europees kampioene op keirin al de leiding. Die koppositie gaf ze niet meer uit handen. Ze verwees de Britse Rebecca James en de Australische Ana Meares naar het zilver en brons. Over haar geslaagde aanval verklaarde Ligtlee direct na afloop: “Dat deed ik puur op intuïtie. Ik zat helemaal achterin. Ik weet dat ik in keirin lang kan doortrekken. Het was een alles of niets poging en het werd alles. Ik heb wel even tijd nodig om dit te beseffen.”

Elis Ligtlee snelt in het Rio Olympic Velodrome naar de olympische titel op het onderdeel keirin.

Elis Ligtlee snelt in het Rio Olympic Velodrome naar de olympische titel op het onderdeel keirin. Foto: Raymond Kerkhoffs

Eerder op de dag ontsnapte Ligtlee nog aan een voortijdige uitschakeling. In de tweede ronde van het olympisch toernooi profiteerde ze van een valpartij. In haar heat lag de nummer 11 van het afgelopen WK in de laatste ronde nog op een kansloze laatste (6e) plek.

Elis Ligtlee viert haar olympische zege.

Elis Ligtlee viert haar olympische zege. Foto: Raymond Kerckhoffs

Door een val van de Colombiaanse Martha Bayona Pineda, waardoor enkele concurrentes moesten uitwijken, schoof het 22-jarige talent uit Eerbeek door naar de tweede plek. De beste drie rensters kwalificeerden zich voor de grote finale. Ligtlee was in de strijd om de medailles – in een veld van zes rensters – superieur. De vrouwelijke Hulk uit Nederland was vanavond in een uitzinnig Rio Olympic Velodrome gewoonweg niet te kloppen.

Ongeloof bij olympisch kampioene Elis Ligtlee.

Ongeloof bij olympisch kampioene Elis Ligtlee. Foto: Raymond Kerckhoffs

Bondscoach René Wolff kon zijn geluk niet op. “We wisten dat ze enorme fysieke kwaliteiten heeft. Dat ze het ook op dit niveau heeft laten zien, laat ook haar klasse zien. Dat betekent dat je met 22 jaar al olympische kampioen bent.”

Elis Ligtlee deelt de feestvreugde met haar familie.

Elis Ligtlee deelt de feestvreugde met haar familie. Foto: Reuters

LIGTLEE

1 thought on “GROTE STUNT bij baanwielrennen: GOUD voor Elis Ligtlee op onderdeel ‘keirin’”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!