10 kilometer open water: GOUD VOOR VAN ROUWENDAAL!!!!!!!!!

Sharon van Rouwendaal heeft Nederland de vijfde gouden medaille van de Olympische Spelen bezorgd. De langeafstandzwemster uit Baarn was aan de boorden van de Copacabana niet te houden op de 10 kilometer open water en kwam solo over de finish.

Sharon van Rouwendaal en haar concurrenten op weg in Rio.

Sharon van Rouwendaal en haar concurrenten op weg in Rio.
Foto: Matty van Wijnbergen

Even na 9 uur stapten de zwemsters op de Copacabana het water in voor hun 10 kilometer. Van Rouwendaal (22) zwom de eerste kilometers attent mee voorin. Op ruim drie kilometer van de finish had de Europees kampioene van 2014 genoeg gezien en ging de gashendel open. Het veld werd direct op een lint getrokken en het pelotonnetje dunde flink uit.

Sharon van Rouwendaal in actie in Rio.

Sharon van Rouwendaal in actie in Rio.
Foto: AP

Vier zwemsters konden enigszins in het spoor van Van Rouwendaal blijven, maar met nog een kilometer te gaan liet de Nederlandse ook hen achter. In de laatste honderden meters zwom ze alleen maar verder weg bij haar concurrenten en na 1 uur 56 minuten en 32 seconden kwam ze solo binnen. Aurelie Muller uit Frankrijk kwam op 17 seconden als tweede over de streep, voor Rachele Bruni uit Italië, die 2 seconden meer nodig had.

Sharon van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal
Foto: Matty van Wijnbergen

Eerder dit jaar was Van Rouwendaal in Hoorn op weg naar een nieuwe Europese titel, tot ze vlak voor de finish verkeerd zwom bij de laatste boei. Vorige week deed ze in het olympische zwembad van Rio ook mee aan de 400 meter vrije slag, maar daarop stelde ze teleur. Europees kampioen Ferry Weertman, vorig jaar ook goed voor zilver bij de WK, komt dinsdag in actie op de Spelen. Eerder was er in Rio goud voor Anna van der Breggen, Dorian van Rijsselberghe, de lichte dubbeltwee (Maaike Head/Ilse Paulis) en Elis Ligtlee. Nederland klom door de gouden plak van Van Rouwendaal richting de top 10 in de medaillespiegel. – BRON

SHARONGOUD

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!