Den Haag wil VluchtelingenWerk niet op tram

Een tram met daarop de tekst ‘Nederland is vol… met gastvrije mensen die vluchtelingen een warm hart toedragen’ is te controversieel voor Den Haag. De Haagse vervoerder HTM wil die nieuwe campagneslogan van VluchtelingenWerk Nederland niet op haar trams. In Rotterdam en Amsterdam rijden de trams met die tekst sinds vandaag wel.

Het zegt wel iets over het vluch­te­lin­gen­de­bat als je dit dus niet zomaar meer overal in Nederland kan zeggen. Dan winnen als het ware de schreeuw­le­lij­ken

Jasper Kuipers, VluchtelingenWerk

,,We wilden erg graag ook een tram met die slogan in Den Haag laten rijden, op Prinsjesdag. Maar de HTM trok zich op het laatste moment terug”, zegt Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VluchtelingenWerk. ,,We zijn daar verbijsterd over. Wat me vooral raakt is dat de HTM de boodschap blijkbaar controversieel vindt. Het zegt wel iets over het vluchtelingendebat als je dit dus niet zomaar meer overal in Nederland kan zeggen. Dan winnen als het ware de schreeuwlelijken. Eigenlijk zou die tram in Den Haag nog een extra rondje moeten rijden…”

Volgens Kuipers was er ook bij de RET in Rotterdam even twijfel. De tramremise zit daar in de buurt van een nieuw azc, de buurt was niet blij met de komst van die opvang. ,,Dat de RET het dan toch doet, vind ik wel stoer.”

Het zegt wel iets over het vluchtelingendebat als je dit dus niet zomaar meer overal in Nederland kan zeggen. Dan winnen als het ware de schreeuwlelijken.

Wij willen onze trams neutraal houden

Woordvoerder HTM

Neutraal
Een woordvoerder van de HTM stelt dat de vervoerder nooit ‘advertentieteksten aanneemt die politiek, religieus of controversieel zijn. ,,Wij willen onze trams neutraal houden. Het vluchtelingendebat heeft de afgelopen periode tot veel debat geleid, dus dat vinden wij geen goed onderwerp voor een advertentie op onze trams. Het is een tekst die reacties kan oproepen en onze trams moeten niet tot reuring leiden. Die beslissing staat verder helemaal los van de achtergrond van VluchtelingenWerk, maar blijkbaar is het bij hen in het verkeerde keelgat geschoten.” Volgens HTM is VluchtelingenWerk al in juli verteld dat de tekst niet op de tram zou komen en is er geen sprake van ‘op het laatste moment’.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!