‘Haatimams nu voorgoed weren’Haatimams worden in Rotterdam niet meer getolereerd. Alle moskeeën moeten een verklaring tekenen dat radicale sprekers niet meer welkom zijn. Wie het akkoord schendt raakt financiële steun kwijt of moet de deur sluiten.

Na jaren wachten op een landelijke regeling tegen haatimams is Leefbaar Rotterdam het zat. Alleen de afgelopen twee jaar zijn vijftien haatpredikers in de Maasstad aan het woord geweest die ‘een boodschap van haat en geweldsverheerlijking prediken’ zegt raadslid Tanya Hoogwerf.

Behalve een gesprek aangaan met de moskee in kwestie kan het stadsbestuur er niet veel aan doen. Daarom vraagt Hoogwerf vandaag in schriftelijke vragen aan het college om moskeeën een verklaring te laten tekenen om haatimams niet meer te verwelkomen. Mede coalitiepartij CDA en de VVD ondersteunen Leefbaar Rotterdam in het streven de haatimams in de Maasstad te weren.

“Elke keer als er een imam langs komt die beweert dat de aarde plat is of erger ontstaat er wel veel ophef maar er is onvermogen om er iets aan te doen. Toch moeten we die bron van haat weren in Rotterdam.”

Een greep uit de ongewenste bezoekers de afgelopen jaren: de Pakistaanse prediker Absul Qadir Jilani, die moslims oproept om mensen te vermoorden die de profeet beledigen. En de Saudische sjeik Mohuyiddin, volgens hem is IS opgezet door Joden en vrijmetselaars. Of de Britse Naveed Ashrafi, die terroristen verheerlijkt, stelt Hoogwerf.

Een visum in Nederland weigeren voor bezoekers van buiten de EU is handig maar heeft alleen nut als andere landen dat ook doen bij haatimams. “Want als zij dat niet doen kunnen haatpredikers via die route Nederland in om hun onverkwikkelijke boodschap te verkondigen.”

De verklaring is in haar ogen een simpele oplossing om er iets aan te doen. “Het moet aan alle moskeeën worden voorgelegd. Als er partijen geen gehoor aan willen geven dan moeten we daaraan ook gevolgen verbinden.”

Sommige moskeeën genieten een bepaalde status waardoor ze geen belasting hoeven te betalen over giften. “Als een moskee niet tekent zou de status ingetrokken moeten worden.” Dat is ook de eerste stap als een moskee zich niet aan de verklaring houdt.

“Bij een overtreding kun je ook die speciale status af laten pakken. En bij herhaalde overtredingen moet je de deuren laten sluiten. Je moet niet doen alsof er geen radicalisme meer plaats vindt, dat gebeurt nog steeds.”

In de veranderende maatschappij, met aanslagen in Europese steden en een grotere tweedeling in de maatschappij, moet de gemeente ingrijpen om verder escalatie te voorkomen. “Joden en homo’s kunnen amper meer veilig over straat, radicalisering en jihadisme blijven groeien.”

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!