15 AUGUSTUS: Nationale Herdenking einde Tweede Wereldoorlog. #IkVlag #IkHerdenk

72 jaar geleden kwam de Tweede Wereldoorlog ten einde (door de capitulatie van Japan). En dit is dus ook een officiële vlagdag volgens de Nederlandse vlaginstructie, dus hang hem uit! #IKVLAG #IkHerdenk De Nationale Herdenking vindt zoals gewoonlijk plaats in Den Haag om 12:00, OOK dit jaar vond Koning Willem Alexander het niet nodig om te komen (stel je voor dat hij tijdens 4 mei op de Dam niet komt?) maar wel met Premier Rutte. De herdenking wordt live uitgezonden op televisie op NPO1 vanaf 12:15.9522942588_cdc684cbfb1

Programma nationale herdenking

Thema 2017 – Verhalen Over Leven – Portretten van onbegrensde kracht

In 2017 is het 75 jaar geleden dat Japan Nederlands-Indië binnenviel. De Japanse bezetting betekende een keerpunt in de geschiedenis en het leven van vele mensen. Het thema van de Nationale Indië Herdenking 2017 is Verhalen Over Leven en gaat over de onbegrensde kracht van verhalen, over de mens achter de geschiedenis. Over hoe persoonlijke verhalen van zowel overlevenden als zij die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië het leven lieten, doorleven in de huidige en komende generaties. Programma Herdenking bij het Indisch Monument Professor Teldersweg, Den Haag:
– Intreden van het vaandel Regiment Van Heutsz
– Aankomst Minister-President met eerbewijs
– Luiden van de Indische Klok
– Welkomstwoord Voorzitter Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 Erry Stoové
– Uitvoering door de Residentie Bach Ensembles
– Voordracht door Andrée van Es
– Uitvoering door de Marinierskapel der Koninklijke Marine
– Uitvoering van Het Indisch Onze Vader door de Residentie Bach Ensembles
– Kranslegging namens Koninkrijksregering
– Luiden van de Indische Klok / taptoe / stilte / 1e en 6e couplet Wilhelmus
– Kransleggingen voor slachtoffers
– Uitvoering door Wouter Hamel
– Voordracht Bas de Roos, leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum
– Kransleggingen door autoriteiten
– Uitvoering door de Residentie Bach Ensembles
– Overvliegen Catalina
– Defilé langs het Indisch Monument

Melati
De Melati (Indische jasmijn) het herdenkingssymbool op 15 augustus

Het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië betekende niet het einde van het geweld in de voormalige kolonie. Twee dagen na de Japanse capitulatie riep Soekarno de onafhankelijkheid uit van Indonesië. Tijdens de strijd daarna vielen opnieuw heel veel slachtoffers.

36b45003-1a62-4747-90a9-cac14382bd12
Herdenking 2015 met Koning Willem Alexander

In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd (door het Engelse, Amerikaanse en Canadese leger), maar boven de grote rivieren was het nog niet bevrijd. Hier hadden de mensen te lijden onder de Hongerwinter, 20.000 mensen stierven van de honger. Op 5 mei gaf het Duitse leger zich over en was Nederland bevrijd.
MAAR Nederlands-Indië was nog bezet door het Japanse leger, honderdduizenden Nederlanders zaten hier nog in concentratiekampen, verkrachtingskampen of waren te werk gesteld (bijvoorbeeld aan de dodenspoorlijn ‘Birmaweg ‘). Tienduizenden Nederlanders stierven ook hier van de honger, uitputting, mishandelingen. Japan gaf zich over op 15 augustus 1945. Daarom is ook deze dag een officiële vlagdag.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!