Inburgeren verloopt traag

Het wil maar niet vlotten met de inburgeringstrajecten. Uit de laatste cijfers blijkt dat de meeste nieuwkomers nog steeds niet op tijd hun inburgeringsexamen halen.

Minister Asscher (Sociale Zaken) stuurde onlangs een persbericht de wereld in waarin werd gesteld dat meer mensen hun inburgeringsexamen halen. Maar nu blijkt dat dit nog altijd in meer dan de helft van de gevallen niet binnen de gestelde termijn van drie jaar gebeurt.

Dat staat in de toelichting die Asscher na aandringen van CDA-Kamerlid Heerma vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Van de mensen die in het eerste kwartaal van 2013 begonnen aan hun inburgeringstraject, had drie jaar later, in het eerste kwartaal van 2016, slechts 48 procent het inburgeringsexamen op tijd gehaald. Nu blijkt dat van de mensen die later begonnen, namelijk in het derde kwartaal van 2013, ook maar 48 procent op tijd is geslaagd.

Het overgrote deel van de nieuwkomers die vertraging oplopen, krijgt extra tijd om alsnog het inburgeringsexamen te halen. Bijvoorbeeld omdat het gaat om asielzoekers die nog geen woning toegewezen hadden gekregen. Een klein deel heeft een boete opgelegd gekregen.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!