Meer geld voor inburgering gelukzoekers

Ministerie: gemeenten krijgen al veel extra geld voor gelukzoekers

Het ministerie van Sociale Zaken is verbaasd over de uitkomst van een onderzoek waarin staat dat een meerderheid van de gemeenten vindt dat het te weinig geld krijgt voor de inburgering van gelukzoekers. Een woordvoerder van het ministerie stelt dat de bijdrage voor gemeenten sinds begin dit jaar al fors hoger is.

Gemeenten kregen eerst een bedrag van 1000 euro per gelukzoeker, maar dat is verhoogd naar 2370 euro. Aanvankelijk zou het verhoogde bedrag twee jaar worden uitgekeerd, maar inmiddels is het een structurele verhoging. Het ministerie heeft hierover een akkoord gesloten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Bijstandsgeld

Uit het onderzoek van Reporter Radio blijkt dat 55 procent van de ondervraagde gemeenten vindt dat het Rijk meer moet bijdragen voor de inburgering van gelukzoekers. Bijna 38 procent van de gemeenten vindt dat het Rijk voldoende bijdraagt.

De woordvoerder van het ministerie wijst erop dat de bijna 3000 euro bestemd is voor de maatschappelijke begeleiding van gelukzoekers. Boven op dat bedrag krijgen de gemeenten nog bijstandsgeld voor gelukzoekers.

BRON: STAATSOMROEP

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!