Incidenten rondom de jaarwisseling!

 

Zoals ieder jaar gaat het weer flink mis tijdens het vieren van de jaarwisseling! Ook dit jaar zijn er weer aardig wat incidenten gebeurd en leek het drukker te zijn voor de hulpverleners dan voorgaande jaren.

We hebben nog geen volledig overzicht van de grote steden maar hieronder vindt je al vele incidenten!

REGIO NOORD NEDERLAND:

De politie heeft tijdens de jaarwisseling in Friesland, Groningen en Drenthe 40 mensen opgepakt, vooral voor brandstichting, vernieling en belediging. De hulpdiensten spreken van een onrustige jaarwisseling.

In het dorp Elim (Drenthe) is de ME ingezet omdat brandweermannen bij het blussen van een brand werden belaagd door tientallen jongeren. Zij gooiden volgens de politie met zwaar vuurwerk. Twee inwoners van het dorp (van 20 en 16) zijn opgepakt.

 • ZEIJEN – Vier jongeren zijn oudejaarsnacht aangehouden voor een zeer grote brand bij een boerderij in Zeijen. Daarbij gingen twee schuren en een keet in vlammen op. De naastgelegen woning van het bedrijf aan de Zuiderstraat bleef behouden.
 • ASSEN – De politie in Drenthe heeft tijdens de jaarwisseling acht mensen aangehouden in Drenthe.
 • Groningen – Twee mensen zijn na een steekpartij aan de Oosterhaven gewond geraakt. De politie trof één gewonde aan in het water bij de Winschoterkade. De andere gewonde werd in de omgeving aangetroffen. Het betreft twee mannen van 32 en 33 jaar oud, beiden uit Groningen.
 • Rond twee uur vannacht was het onrustig op de Van Oldenbarneveldlaan in de wijk de Hoogte. Groepen jongeren maakten een groot vuur dat door de brandweer werd geblust. Naast de brandweer was de politie met een man of twintig aanwezig waaronder een aantal ME’ers.

  Nadat de de Milieudienst de smeulende resten had opgeruimd ontstond er twintig minuten later weer vuur. De ME heeft het plein schoongeveegd zodat de brandweer het vuur kon blussen.

 • Een stuk vuurwerk dat door een raam bij een woning aan de Billitonstraat naar binnen was gegooid zorgde voor het afgaan van de aanwezige rookmelders. De brandweer was snel ter plekke en forceerde de voordeur.

  De schade bleef beperkt. De brandweer controleerde de woning en kon na tien minuten weer terug naar de kazerne.

REGIO ZUID HOLLAND:

 • In Den Haag is vannacht een politieagent aangereden door een auto. De agent raakte zwaargewond. Collega’s hebben hem gereanimeerd. Hij is daarna met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

De bestuurder van de auto, een 27-jarige vrouw, is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De politie gaat er niet vanuit dat er sprake is van opzet.

De aanrijding was op het Kaapseplein, in de buurt van de Hoefkade. Agenten die na het incident ter plekke kwamen, werden bekogeld met stenen en vuurwerk.

 • In Leiden is de brandweer ook bekogeld met zwaar vuurwerk tijdens hun bluswerkzaamheden, hierop moest de politie hen assisteren!
 • In de regio Haaglanden gingen er alleen al ruim 40 voertuigen  in vlammen op.
 • De brandweer heeft diverse buitenbranden en branden in ondergrondse containers moeten blussen.
 • Schietpartij in Hobbemastraat Den Haag. Hier zijn geen gewonden bij gevallen. Wel veel arrestaties!

 • De brandweer werd even na negen uur gealarmeerd voor een butenbrand op de kruising Wethouder Fischerplantsoen / Wrightlaan in Ypenburg.

  Ter plaatse trof de brandwer een forse buitenbrand aan, maar ook een groep jeugd. In afwachting van de politie, om voor de brandweer een veilige werkruimte te creëren, stond de brandweer op een afstand te wachten.

  Na aankomst van de politie keerde de jeugd zich tegen de politie, gooide vuurwerk naar de agenten en riepen allerlei leuzen. De aanwezige agenten hebben via de meldkamer assistentie gevraagd, waarna direct meerdere poltie eenheden met spoed ter plaatsen werden gestuurd.

  De groep is weggedreven de Wrightlaan in, waarna de politie een linie vormde om de jeugd op afstand te houden.

  De brandweer heeft vervolgens de brand kunnen blussen.

 • Schietincident . Hierbij raakte ‘n 13-jarige jongen gewond. Slachtoffer naar ziekenhuis. Politie stelt onderzoek in.
 • Vaalrivierstraat Den Haag Fiets,scooter en een kerstboom in de brand.
 • Voertuigbrand Ruijsdaelstraat in Den Haag. Auto verwoest na een explosie door vuurwerk
 • SchalkBurgerstraat DenHaag onrustig na aantreffen vuurwerk in een bus. ME ter plaatse.
 • Motzartlaan Delft bushokje vernield door vuurwerk flinke schade
 • Voertuigbrand Ieplaan eigenaar had geluk. poging brandstichting. buren hebben de auto geblust.
 • Willem van Rijswijckstraat Rijswijk. brand in de voormalige brandweerkazerne
 • Aan de in is een brug in brand gestoken. De brandweer heeft de brand geblust.
 • Haag bestulbus in de brand Brandweer terplaatse. Door technische defect kunnen ze nog niet blussen
 • Ook een textielcontainer aan de Nesse in Wateringen viel ten prooi aan de vlammen, de brandweer heeft de container onderwater gezet zodat deze in elk geval de rest van de nacht niet meer kon ontbranden.
 • De politie heeft aan het einde van de avond in de Durbanstraat een aantal aanhoudingen verricht.

  De agenten werden rond kwart voor twaalf naar de Durbanstraat gestuurd, omdat daar een man door enkele andere mannen zou worden mishandeld.

  Ter plaatse troffen zij een man aan die gewond was geraakt aan zijn hand. De verdachten van de mishandeling waren nog aanwezig en zijn aangehouden. Het gaat om minimaal drie verdachten die door de politie zijn meegenomen.

  Het slachtoffer is per ambulance vervoerd in verband met een mogelijk gebroken hand. Wat de aanleiding was voor de mishandeling is niet bekend.

 • Vlaardingen –  Op de Hoogstraat in Vlaardingen een vuurwerkbom afgestoken. Ongeveer 19 ruiten zijn door de vuurwerkbom gesneuveld. Omwonenden zijn begonnen de straat schoon te vegen terwijl de politie de schade opnam. De politie is opzoek gegaan naar de daders maar heeft in de omgeving niks meer gevonden.

 • In de Schalk Burgerstraat in het Transvaalkwartier in Den Haag zijn op Oudejaarsavond rond 22.30 uur vijf mannen opgepakt.
  Het vijftal werd meegenomen door de politie omdat zij agenten zouden hebben beledigd.

  Volgens omstanders is de sfeer in de straat grimmig.

 • Op de Laan van Meerdervoort in Den Haag moesten op Oudejaarsavond de bewoners van acht huizen tijdelijk hun woning uit. Dat gebeurde nadat vandalen met vuurwerk brievenbussen hadden opgeblazen. Het portiek kwam vervolgens vol rook te staan.

  De brand woedde in de brievenbussen van een portiekwoning in de Haagse Vruchtenbuurt.

  De brandweer heeft het vuur geblust, de bewoners zijn inmiddels weer naar binnen.

 • Drie agenten zijn bij een vechtpartij op Oudejaarsavond in Den Haag lichtgewond geraakt. De vechtpartij was op het Newtonplein, in de wijk Valkenboskwartier.

  Het is onduidelijk wat de aanleiding was en hoe de agenten eraan toe zijn. Een woordvoerder van de politie kon daar nog niet meer over zeggen.
 • Een 31-jarige man uit Spijkenisse is zondagochtend neergestoken door een dronken man. Hij stak het slachtoffer in zijn nek. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

  De steekpartij vond rond 07.00 uur plaats op de Eerste Heulbrugstraat. Het slachtoffer had de dronken man aangesproken die al een tijdje in zijn vensterbank zat. Toen hij zei dat hij daar last van had, stond de man op en trok een mes. Daarna nam hij de benen.

  De politie had de dader na een uur gevonden en heeft hem opgepakt op de Zwanenhoek. Het is onbekend hoe het slachtoffer eraan toe is.

 • Een 26-jarige man uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag met opzet een huis in Vlaardingen binnengereden. Om hem op te pakken achtervolgde de politie hem tot in Schiedam. Dat eindigde in een ravage.

  De man kwam rond 00.55 uur met zijn auto aan in de Eleonorastraat. Daar reed het huis van vermoedelijk een (ex-)vriend of -vriendin binnen. Daarna ging hij ervandoor.

  Agenten zetten de achtervolging in. De Hagenaar haalde tijdens de rit ‘allerlei rare capriolen’ uit, zegt de politie. Op de Burgemeester Knappertlaan in Schiedam knalde hij op een stilstaande auto.

  De politie ramde daarop de wagen van de verdachte. Beide auto’s zijn zwaar beschadigd.

  De 26-jarige man is aangehouden. Hij verzette zich hevig tijdens zijn arrestatie. Hij is daarna met onbekende klachten naar het ziekenhuis gebracht.

 • De politie heeft twee mensen opgepakt die op de Rotterdamse Oudedijk vuurpijlen zouden hebben afgeschoten richting agenten. Niemand raakte gewond.

REGIO NOORD HOLLAND:

 • Amsterdam: Agenten hebben op oudejaarsavond twee mensen opgepakt die vuurwerk op hen afschoten.
  Dit meldt de politie in een bericht op Twitter. De twee worden verdacht van poging tot zware mishandeling. Ze richtten hun vuurwerk op de politiemensen in West. Waar het incident precies gebeurde is nog niet bekend.
 • Een 28-jarige Amsterdammer is gewond geraakt bij een schietpartij in Soesterberg.

 • Brandweermannen zijn vannacht tijdens hun werkzaamheden beschoten met vuurwerk door agressieve omstanders. Eén brandweerman werd op zijn hoofd geraakt.

  De brandweer noemt de nacht van de jaarwisseling ‘traditioneel druk’. Er deden zich echter geen grote incidenten voor en ondanks de vele meldingen van kleine branden bleef het voor de brandweer beheersbaar, laat een woordvoerder weten. Tijdens de jaarwisseling rukte de brandweer, van 31 december 2016 0.00 uur tot 1 januari 2017 8.00 uur, in totaal 209 keer uit. Het betrof 132 keer een containerbrand.

  Meestal bleef het bij kleine brandjes, maar de nacht werd wel ontsierd door ‘diverse geweldsincidenten richting de hulpverleners van de brandweer’, stelt een woordvoerder. Bij één van de incidenten kregen  brandweerlieden, toen ze uit het voertuig stapten om een containerbrand te blussen, direct te maken met agressie en werden ze bekogeld met vuurwerk. Ook bij het andere incident was vuurwerk betrokken. Twee brandweermannen zijn bij het blussen van een brandende scooter op het hoofd geraakt door vuurwerk dat naar hun werd afgeschoten. Beide incidenten zijn gemeld bij de politie.

  De jaarwisseling verliep in aantal uitrukken iets rustiger dan de jaarwisseling van afgelopen jaar. Tijdens de vorige jaarwisseling rukte Brandweer Amsterdam-Amstelland in hetzelfde tijdvak in totaal 255 keer uit, toen betrof het 113 keer een containerbrand.

 •  
 • NIEUW-VENNEP Een voortvluchtige man heeft afgelopen nacht bij een feesttent in Nieuw-Vennep drie mensen verwond met een scherp voorwerp.

  Dat gebeurde omstreeks 03.30 uur aan de Venneperstraat. De drie slachtoffers werden met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens de politie lijken de verwondingen mee te vallen.

  De verdachte is er na het incident te voet vandoor gegaan. Hij is nog niet aangehouden.

 • HAARLEM: Agenten en ambulancemedewerkers hebben de handen vol gehad aan een man die al een flinke tijd in Haarlem-Noord op straat lag. Toen hulpverleners hem wilden helpen, werd hij zo agressief dat hij alleen met medicatie tot bedaren kon worden gebracht.

REGIO NOORD BRABANT:

 • EINDHOVEN – Een deel van basisschool De Rungraaf aan de Vlokhovenseweg in Eindhoven is in de nacht van oud op nieuw in vlammen opgegaan. De brandweer kreeg de melding rond tien over twee binnen.

  Het ging om een grote uitslaande brand. Volgens omstanders woedde het vuur in de gymzaal.

 • Ommel: Rond de jaarwisseling, om tien over twaalf, werd de politie gebeld met de mededeling dat er een steekpartij was met een gewonde. Maar bij aankomst op het vakantiepark in de gemeente Asten, werd er geen gewonde gevonden. Ook van de beller was geen spoor.
 • HELMOND – Bij een brand in een schuur in de Zeeltstraat in Helmond is vannacht iemand gewond geraakt. De brand begon in de schuur, maar sloeg over naar het huis.

  Een bewoner van de onderetage van het huis werd gewond afgevoerd met een ambulance. Zijn hond heeft het helaas niet overleefd.

  VEEN/RIJSWIJK – Ook deze nieuwjaarsnacht zijn er weer auto’s in Veen in brand gestoken. Even verderop in Rijswijk, gemeente Woudrichem werden brandweermannen bekogeld met vuurwerk.

  Een vreugdevuur in het gehucht Rijswijk kon bijna niet geblust worden, omdat het brandweermannen onmogelijk gemaakt werd de brand te blussen. Jongeren gooiden vuurwerk naar de brandweermannen.

  OSS – De politie is op zoek naar een automobilist die in Oss is doorgereden na een ongeluk. De bestuurder van een grijze Renault Mégane ging ervandoor toen deze een meisje op de fiets had aangereden op de Doctor Saal van Zwanenbergsingel.

  Hoe het met het slachtoffer is, is niet bekend. De traumahelikopter werd wel opgeroepen voor het ongeluk, maar is niet geland. Een ambulance heeft het meisje met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

 • Bestuurder vlucht in Roosendaal
  Ook in Roosendaal ging een bestuurder er na een ongeluk vandoor. De auto staat er nog, maar de bestuurder van de Bulgaarse personenauto is verdwenen na een frontale bosting op de Gastelseweg.
 • TILBURG – In een huis aan de Munttorenstraat in Tilburg zijn door de politie zaterdag explosieven gevonden. Waarschijnlijk ging het om vuurwerkbommen. Het was in ieder geval zwaar genoeg om de hulp van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) in te schakelen.

  De drie bewoners van het huis zijn aangehouden. De inval gebeurde precies op tijd, zegt de politie. Er werd nog gewerkt aan tientallen ‘explosieven’. Daarom is de woning ‘bevroren’ en werd er gewacht op de EOD. De medewerkers van de EOD hebben er vervolgens voor gezorgd dat alles veilig was.

  De EOD heeft rond 18.00 uur het onderzoek afgerond. Experts van politie en recherche zijn daarna verder gegaan met onderzoek.

 •  

  EINDHOVEN – De politie in Eindhoven is uitgerukt nadat er in voormalig woonzorgcentrum Genderhof een man met een pistool werd gesignaleerd. Op het moment dat de politie aankwam, was het sujet echter verdwenen.

  Wel werd het pistool gevonden door de politie. Met verschillende wagens is er gespeurd naar de man, maar tot nu toe is het onduidelijk of hij is gevonden.

   

  REGIO OOST NEDERLAND:

 • In Holten zijn in de nieuwjaarsnacht drie bushokjes vernield. Een of meerdere ruiten van de bushokjes zijn gesneuveld. 
 • De brandweer is vanmorgen rond zes uur uitgerukt na een melding van een autobrand in Almelo.

  Twee auto’s bleken in lichterlaaie te staan aan de Wondedwarsweg. De brandweer heeft het vuur geblust. Beide auto’s zijn uitgebrand.

  De oorzaak is op dit moment onbekend. Vermoedelijk gaat het om brandstichting.

   

  Meerdere ruiten van basisschool De Tender in Enschede zijn vernield. Volgens buurtbewoners zijn de ramen gesprongen door vuurwerk.

   

 • Een persoon is gewond geraakt door carbidschieten aan de Waterstraat bij Wijhe.
 •  
  Vandalen hebben vermoedelijk afgelopen nacht een bushokje vernield aan de Lonnekerspoorlaan in Enschede. De grond en het naastgelegen voet- en fietspad is bezaaid met glassplinters.
 • REGIO MIDDEN:
 • BOVEN-LEEUWEN – Een man uit Boven-Leeuwen is zaterdagavond met een luchtbuks in zijn borst geschoten. Hij raakte gewond. Een 64-jarige plaatsgenoot is aangehouden.

  Het schietincident gebeurde rond 23.50 uur in de Willebrordusstraat. Volgens de politie kennen de twee elkaar.

  De verdachte is aangehouden voor zware mishandeling dan wel poging tot doodslag. Het luchtdrukwapen is in beslag genomen.

  DODEWAARD – De politie heeft op oudjaarsavond fors moeten optreden bij een vreugdevuur aan de Dalwagen in Dodewaard. Een 17-jarige jongen uit Dodewaard is aangehouden.

  Bij het vuur stonden tussen de 50 en 70 jongeren. Zij gooiden zwaar vuurwerk naar politiemensen.

  De politie probeerde de boel te bedaren. Daarna werd de Mobiele Eenheid (ME) ingezet.

  Toen de jongeren weigerden te vertrekken, werden ze door de ME verwijderd.

  De jongen van 17 werd opgepakt, omdat politiemensen hebben gezien dat hij met zwaar vuurwerk naar hem had gegooid.

   

  BARNEVELD – Wijkagent Roy Poortman in Barneveld hield er dove oren aan over. Tijdens zijn surveillance in de nacht van oud op nieuw kreeg hij en zijn collega vanuit een groep een nitraatbom naar zich gegooid.

  Dat vertelt hij vanmorgen op Facebook. ‘Helaas kon ik je door de mist niet zien en persoonlijk bedanken dat mijn gehoor weg was’, zo schrijft hij.

   

 • 65 branden in Gelderland-Midden. Geen enkele auto in de fik in EDE.
 • CULEMBORG – In Culemborg zijn tijdens de jaarwisseling opnieuw twee auto’s in vlammen opgegaan. De branden zijn waarschijnlijk aangestoken.

  Een auto stond in lichterlaaie, in de Colijnstraat, in de wijk Terweijde en raakte flink beschadigd. In de vroege ochtend ging een andere auto, in de Leliestraat, in vlammen op.

   

 • NIJMEGEN – Een ME-busje heeft in de nieuwsjaarnacht een personenauto aan de kant gezet in Nijmegen. Dat gebeurde op het Keizer Karelplein.

  De politie kreeg eerder die nacht een melding, dat een auto rondjes reed over het plein. Ook werd gemeld, dat de auto vermoedelijk eerder een ongeluk had gehad en was doorgereden. De auto had schade aan de voorzijde.

   

 • AMERSFOORT – Vanwege de ongeregeldheden in de Amersfoortse wijk De Koppel zijn 48 mensen opgepakt. De politie en de Mobiele Eenheid grepen in nadat agenten werden bekogeld met vuurwerk, zoals lawinepijlen. Een agent raakte daarbij gewond in het gezicht en moest naar het ziekenhuis.

  Volgens de politie waren er meerdere groepen jongeren op de been in De Koppel en omliggende wijken, zoals Kruiskamp. Er waren agenten aanwezig om de onrustige situatie in de gaten te houden, maar toen er rond middernacht met vuurwerk gegooid werd sloeg de vlam in de pan. Nadat er tientallen jongeren werden gearresteerd, keerde de rust terug.

  Volgens een woordvoerder van de politie zijn de jongeren in een bus afgevoerd. Ze zijn aangehouden wegens schending van de openbare orde. De politie onderzoekt de ongeregeldheden.

  Burgemeester Lucas Bolsius kwam overigens persoonlijk langs om poolshoogte te nemen.
 •  

  UTRECHT – De Utrechtse brandweer moest tijdens de jaarwisseling honderden keren uitrukken. Tussen zaterdagavond 18.00 uur en zondagochtend 06.00 uur kwam de Veiligheidsregio Utrecht in totaal 345 keer in actie. Vorig jaar lag dat aantal incidenten op 416.

  In 333 gevallen ging het om brand of meldingen daarvan. Er zijn in de provincie 34 auto’s in vlammen opgegaan. Vorig jaar waren dat er 63. In de gemeente Utrecht was het aantal autobranden met 24 het grootst. In 2015 ging het daar nog 37 keer mis. Burgemeester van Zanen had vol ingezet op de bestrijding van dit hardnekkige fenomeen.

  CONTAINERBRANDEN
  Het aantal gebouwbranden lag deze jaarwisseling op acht, waarvan drie in de stad Utrecht. Verder moest de brandweer uitrukken voor 114 containerbranden. 76 keer was dat in de gemeente Utrecht. De brandweer benadrukt dat er geen grote branden waren die extra inzet vereisten.

  Bij meeerdere incidenten werd vuurwerk naar hulpverleners gegooid. Het ging daarbij de bekogeling van politie- en brandweermensen in Amersfoort en Utrecht.

 •  

  In de Utrechtse wijk Overvecht brandweerlieden en politiemensen bekogeld met vuurwerk.

 • REGIO LIMBURG:
 • De jaarwisseling is in Limburg niet anders verlopen dan andere jaren. Dat meldt de politie in de vroege uren van het nieuwe jaar.

  Grote ongevallen of calamiteiten deden zich voor zover bekend niet voor.

  Autobrand
  Wel moest de brandweer tussen 22:00 en 1:00 uur in heel Limburg zo’n twintig keer uitrukken voor kleine branden. In Kelpen-Oler stond onder meer een auto in brand, in andere plaatsen ging het vaak om coniferen, containers of afval.

  Inbraken
  In de vroege ochtend kwamen bij de politie bovendien de eerste meldingen binnen van mensen die thuiskwamen na een feest, om daar tot de ontdekking te komen dat er een inbraak was gepleeegd. Ook dit gebeurt ieder jaar opnieuw, laat de politie weten.

  Ondanks dat Meteo Limburg waarschuwde voor gladheid, hebben zich tijdens de jaarwisseling op de Limburgse wegen geen ernstige ongelukken voorgedaan.

   

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!

Close