Inval bij haattempels om witwasonderzoek

De FIOD heeft donderdag op 12 locaties invallen gedaan in een onderzoek naar een organisatie die vermoedelijk via educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties tonnen euro’s witwast. Er is onder meer onderzoek gedaan bij de alFitrah-moskee in de wijk Overvecht in Utrecht en de salafistische Assunnah moskee in Tilburg.

De organisatie ontvangt volgens het OM tonnen euro’s via grote contante stortingen in eigen land, maar ook via moneytransfers en overboekingen vanuit het buitenland. Een deel van de gelden gaat vervolgens ook weer naar het buitenland.

Hoofdverdachten zijn een vader en zijn twee zoons, die diverse bestuursfuncties bij de meer dan tien stichtingen vervullen. Drie stichtingen zijn als verdacht aangemerkt. Het gaat om een stichting die zich bezig houdt met steun aan vluchtelingen, daklozen, gewonden en zieken in en buiten Nederland en twee stichtingen die zich bezig houden met educatie. Een bestuurder van een van deze stichtingen is eveneens als verdachte aangemerkt.

Tonnen uit Midden-Oosten

Het onderzoek is gestart nadat er ongebruikelijke transacties werden opgemerkt door de Financial Intelligence Unit (FIU). Een van de verdachte stichtingen heeft een overboeking van tonnen euro’s ontvangen van een liefdadigheidsorganisatie uit het Midden-Oosten, die hoort bij een liefdadigheidsorganisatie die door de Amerikanen op de sanctielijst is geplaatst.

Delen van het geld werd contant opgenomen. Een ander deel is doorgesluisd naar andere stichtingen, personen en organisaties.

Ook werd er geld uit Saoedi-Arabië ontvangen en ging er geld naar Jordanië, Syrië, Libanon en Oekraïne.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!