Arabist Jan Jaap de Ruiter krijgt berufsverbot bij Zaman

Arabist Jan Jaap de Ruiter krijgt berufsverbot bij Zaman Vandaag wegens de profeet kwetsen

‘De Profeet had een goed hart voor iedereen die afweek’ (dus ook homo’s) mag dus niet

Arabist Jan Jaap de Ruiter verwacht zijn column bij Zaman Vandaag binnenkort weer op te pakken. Hij staakte zijn bijdragen in de Turks-Nederlandse krant afgelopen zomer, nadat de krant kritiek uit Turkse hoek had gekregen over een van de columns. Ook werden dreigementen geuit.

Steen des aanstoots was een column over de islam en homoseksualiteit. ,,Ik schreef die naar aanleiding van de aanslag in Orlando”, vertelt de arabist van Tilburg University. ,,Het ging over homoseksuele moslims die hun geloof en seksualiteit met elkaar proberen te verzoenen.”

De Ruiter citeerde een Franse moslim die denkt dat de profeet homo’s wel zou laten trouwen als hij vandaag de dag zou leven. Een Turkse tv-zender pikte dat op, waarna hoofdredacteur Mehmet Cerit ,,forse dreigementen” kreeg, aldus De Ruiter.

Cerit benadrukt dat met wederzijdse instemming werd besloten tot de ‘pauze’ en dat De Ruiter voor de krant blijft werken. ,,Sommige moslims hebben korte lontjes als het gaat om de profeet”, verzucht hij. ,,Maar we staan voor de persvrijheid. Alles moet geschreven kunnen worden.”

Arabist Jan Jaap de Ruiter mag geen columns meer schrijven voor de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag. Het dagblad stopt ermee na een column over homoseksualiteit in de islam. Die zou beledigend zijn geweest voor de profeet Mohammed, meldt Trouw (Blendle-link).

De Ruiter schreef in zijn column van eind juni: “De Profeet had een goed hart voor iedereen die afweek”. Grote en kleine Turkse media maakten er melding van. Dat werd te gevaarlijk, zegt hoofdredacteur Mehmet Cerit.

Zaman Vandaag is opgericht door aanhangers van de moslimgeestelijke Fethullah Gülen, die door Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep van 15 juli.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!