Kabinet wil gelukzoekers helpen aan 14.000 (onbetaalde) banen

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) trekt een miljoen euro uit om vrijwilligersbanen te creëren voor gelukzoekers. Zo moet de integratie worden bespoedigd, en situaties zoals bij eerdere groepen gelukzoekers worden voorkomen.

Het is de bedoeling dat in de komende jaren steeds meer gelukzoekers, met en zonder verblijfsvergunning, onbetaald werk gaan doen. Twee proeven in Utrecht en Nijmegen waren dermate succesvol dat dit nu landelijk wordt uitgerold, met een investering van een miljoen euro van het kabinet.

Vrijwilligersbanen moeten integratie gelukzoekers versnellen
Over ruim twee jaar moeten 25 gemeenten vrijwilligersbanen aanbieden aan gelukzoekers. In totaal gaat het om zo’n 14.000 klussen bij welzijnsorganisaties, meldt het ministerie zaterdag. Er mag in geen geval betaald worden voor het werk, en het mag ook geen betaald werk vervangen. Daar moet het UWV op gaan toezien. De klussen variëren van koken tot werken in de tuin en contacten onderhouden met ouderen.

Asscher zegt dat de gelukzoekers zo ‘kennismaken met onze taal, samenleving en manier van werken. Via vrijwilligerswerk kunnen ze ook een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij. Daarnaast wordt de kans op een betaalde baan groter.’

Gelukzoekers vinden lastig een baan
Afgelopen jaar kwamen er 56.900 asielzoekers en nareizigers Nederland binnen. Bij eerdere asielstromen bleek het lastig om migranten aan een baan te helpen. Van de asielzoekers die in de jaren 1995-1999 een vergunning kregen, heeft op dit moment 35 procent een baan van dertig uur of meer per week. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau was voor hen de afstand tot de arbeidsmarkt te groot, door een laag opleidingsniveau en matige kennis van de Nederlandse taal.

Lees ook: ‘Schrikbarend’: inburgeren wil niet zo lukken

Over het opleidingsniveau van asielzoekers is nog steeds veel onduidelijk. Het beeld in landen om ons heen is dat veel migranten ongeschoold zijn. In Zweden – waar in 2015 160.000 asielzoekers naartoe trokken – genoot 40 procent van de asielzoekers alleen basisschoolonderwijs. In dat land hebben ze besloten duizenden laagbetaalde overheidsbanen – een soort stages – in het leven te roepen om asielzoekers aan het werk te krijgen.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!