Kansloze gelukzoeker is lastpak


Vluchtelingen die verblijven op het terrein van het AZC in Weert moeten bij het betreden en verlaten van het terrein hun pasje tonen aan de beveiligingsmedewerker.

Gelukzoekers die verblijven op het terrein van het AZC in Weert moeten bij het betreden en verlaten van het terrein hun pasje tonen aan de beveiligingsmedewerker.
Foto: Hollandse Hoogte

Meeste incidenten met asielzoekers uit veilige landen

Noord-Afrikanen blijken een ’zeer overlastgevende groep’ in de gelukzoekersopvang. Ze zijn oververtegenwoordigd in het aantal incidenten, maar blijken moeilijk uit te zetten.

Dat bevestigt staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). Volgens de bewindsman is een van de redenen dat ze zich zo misdragen, dat ze geen kans maken op asiel omdat hun herkomstlanden veilig zijn. „Mensen die weten dat ze toch geen asiel krijgen, zitten met een andere mentaliteit in de opvang dan bijvoorbeeld Syriërs.”

Dijkhoff noemt Marokko en Algerije als voorbeelden van herkomstlanden van de overlastgevers. Hij ziet echter dat het moeilijk is om de afgewezen asielzoekers uit te zetten naar deze landen. Marokko stribbelt al jarenlang tegen op dit punt, met als gevolg dat de onderdanen van dat land vaak gewoon hier blijven.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!