Mr. Koos Spee: “Allochtonen gaan altijd tekeer, dat zie je ook in wegmisbruikers”

Oud verkeersofficier van Justitie mr. Koos Spee twitterde gisteren keiharde kritiek op het rapport over ‘etnisch profileren’ door de Politie. Lees verder onder de foto:

koosspee2

TPO (DONEER OOK EENS AAN HEN!!) belde even met de gepensioneerde (‘ik ben vorige week 70 geworden’) verkeersofficier en vroeg om toelichting:

U maakte nogal flinke statements via twitter… “Ik heb zelf jarenlang bij de politie gewerkt en heb dus ook zelf de ervaring dat autochtonen netjes hun papieren afgeven maar allochtonen direct beginnen te roepen van ‘Ja, je controleert me zeker omdat ik zwart ben’ of ‘je moet altijd mij hebben’, of iets in die trant. Maar het gaat om opvallend gedrag, niet om de huidskleur van de bestuurder. ‘S avonds in het donker kun je als politie toch ook niet zien wat iemand voor huidskleur heeft?’ “Wat dat rapport van maandag betreft, ik heb bij dit rapport echt het idee van: ‘Jongens, hier was zeker een bepaalde uitkomst noodzakelijk hè? Het moest zeker bewust hier op uitkomen.’”

U leek in de Tweets te suggereren dat allochtonen vaker een grote mond hebben tegen de politie? “Allochtonen gaan altijd tekeer. Dat zie je ook in Wegmisbruikers. Daar wordt wel eens van gezegd ‘jullie zoeken ze er expres op uit’, maar ik ben vaak genoeg meegereden met de redactie om te weten dat het echt moeite kost om überhaupt een interessante overtreding te filmen, we gaan dus niet ook nog eens overtredingen uitzoeken op iemands huidskleur. “Kijk zelf maar eens goed naar dat programma: we zien soms iemand lange tijd te hard rijden, maar we kunnen pas zien wat dat voor iemand is als we er langs rijden. Of iemand passeert ons en die zien we bellen, dan reageert de agent instinctief op die telefoon in iemands hand, niet op de huidskleur van de beller. “Wat je altijd weer ziet terugkeren bij Wegmisbruikers: allochtonen zijn echt heel snel kwaad. Steeds weer is het: ‘Ja dat is omdat ik Turk ben of Marokkaan ben!’. Maar ik denk dat ze vooral zichzelf discrimineren door zich steeds zo te gedragen. “Ok kreeg op Twitter ook veel reacties van mensen die zeiden: ‘Ja het is bij ons in de horeca en in de zorg niet anders, ook daar steeds allochtonen die gelijk agressief reageren’.”

Was de combinatie van dure auto met een gekleurde huidskleur niet ook een belangrijk onderdeel van etnisch profileren? “Die combinatie, ik weet het niet. Dure auto’s vallen gewoon sneller op, opvallend weggedrag met een dure auto loopt in de gaten. Dan gaat zo’n agent achter die auto aan, niet omdat er een allochtoon achter het stuur zit, dat maakt die agenten echt niet zoveel uit. Het lijkt zo te zijn dat bezitters van een dure auto zich vaker asociaal gedragen op de weg, dus gaat de politie daar ook vaker achteraan.”

Wat is uw opvatting over de etnisch profileren-discussie? “Wat ik eigenlijk wil zeggen is dit: dat etnisch profileren valt allemaal best wel mee. Ik denk dat mensen zich vooral zelf vaak etnisch geprofileerd voelen en dat dan ook uitstralen.”

U kreeg vast uitsluitend bloemen en bonbons als reactie op uw tweets? “Ik heb nog bewust zitten zoeken naar reacties op mijn tweets en heb denk ik 60, 70 reacties geteld, en er een hoop volgers bijgekregen, maar ik heb geen enkele negatieve reactie op die tweets gezien!”

Dat valt dan mee, wij dachten dat u wel een knuppel in een politiek-correct hoenderhok had gegooid… “In mijn laatste tweet staat: ‘Kijk maar naar wegmisbruikers wie er altijd de grootste mond heeft of is dat ook etnisch profileren?’ De gemiddelde kijker die naar Wegmisbruikers kijkt ziet dan twee Marokkanen met een grote bek en voor de rest rustige mensen…dan ben je toch gewoon jezelf aan het profileren? Dat mag ik dan toch wel zeggen? “Ik ben gepensioneerd en heb niks meer te maken met de minister of Procureur Generaal of wie dan ook die mij kan vertellen wat ik wel of niet mag zeggen. Ik zeg gewoon wat ik wil zeggen en dat doe ik op een nette manier. Dan moeten mensen daar maar uit oppikken wat ze daarvan willen oppikken.”

Tot slot, nog een aanbeveling voor weggebruikend Nederland? “Ja: gedraag je gewoon op de weg. Als je dan door de politie op straat wordt aangehouden heb je niks te vrezen, ongeacht je huidskleur of je afkomst. – BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!