Kopzorgen politie om Pokémon-rage

Kopzorgen politie om Pokémon-rage

Het is maar een spelletje, maar het vangen van Pokémon-figuurtjes met je smartphone begint her en der een plaag te worden. Dat blijkt uit berichten op Twitter van onder meer politiekorpsen.

De politie heeft de handen vol aan meldingen over verdachte en soms gevaarlijke situaties rond het spel. Sinds de app enkele dagen geleden werd gelanceerd is Pokémon Go wereldwijd een hype. De bedoeling is dat de gebruiker de bekende figuurtjes uit de tv-serie Pokémon met z’n smartphone vangt. Voor de niet-gebruiker is er niets te zien, het is een virtuele wereld die alleen via de camera van de telefoon te zien is.

Het gevolg van de hype is dat spelers individueel of met een groep de straat opgaan om de wezentjes te vangen. Dat gebeurt dag en nacht. De spelers hebben alleen oog voor het smartphoneschermpje en dat levert volgens de politie gevaarlijke situaties op. Meldingen hierover kwamen onder meer van de politie Eindhoven en Haarlemmermeer.

Veilig Verkeer Nederland

Als mensen blind op hun telefoonscherm kijken om Pokémon Go te spelen, zonder om zich heen te kijken, ,,kan het niet anders dan dat het aantal verkeersdoden zal toenemen”. Daarvoor waarschuwt Veilig Verkeer Nederland dinsdag. Elk jaar komen naar schatting tien tot honderd mensen om het leven in het verkeer doordat zij of anderen met hun mobiele telefoon bezig zijn.

De organisatie roept mensen op om verantwoordelijk te zijn. ,,Mensen gaan zo op in het spel dat ze hun omgeving niet waarnemen. Daar zit onveiligheid in, voor jezelf en voor medeweggebruikers”, zegt een woordvoerder.

Een wijkagent in Nunspeet meldde dinsdag dat een automobilist naar de kant werd gedirigeerd vanwege vreemd rijgedrag. Hij bleek achter het stuur bezig om Pokémon-wezentjes te vangen. ,,Het zal toch gebeuren dat je door het vangen van een Pokémon aan je einde komt. Dat is wel bizar”, aldus Veilig Verkeer Nederland.

AMC

Het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) kreeg ook te maken met Pokémon Go. Er liepen mensen rond in voor bezoekers verboden ruimtes. In een tweet meldde het ziekenhuis: ,,Er is een zieke Pokémon in het AMC – wij zullen goed voor ‘m zorgen. We stellen het op prijs als je ‘m niet bezoekt”.

Overigens is de app, gemaakt door Nintendo, officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar. Via digitale sluipwegen is het downloaden ervan hier toch mogelijk.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!