‘Het kwaad is al geschied’ op Zaanse basisschool De Roos

IBS De Roos in Zaandam ANP

De rechter in Haarlem buigt zich vanmiddag over het verzoek van de islamitische basisschool De Roos uit Zaanstad. Het schoolbestuur eist dat Nederlands-Turkse ouders stoppen met een hetze tegen de school. Volgens het bestuur brengen ze de school op WhatsApp en Facebook in verband met de Gülen-beweging en roepen ze anderen op hun kinderen er weg te houden.

Bij de school in Zaandam willen maar weinigen praten over de rechtszaak. Het bestuur van de school wil niet uitweiden over de zaak, veel ouders komen liever niet in de media. De conciërge is een uitzondering. “Ik heb er veel verdriet van”, zegt hij. “Andere personeelsleden ook.”

“Een lerares weet niet hoeveel kinderen er vandaag nog in de klas zitten. Ik zie dat klassen leeglopen. Iedere dag verdwijnen er 2, 3 leerlingen.”

Ik merk dat de druk heel groot is. Ik zou graag willen dat deze hetze gestopt wordt.

Conciërge van De Roos

Kort na de coup in Turkije vormden ouders WhatsApp-groepen om te waarschuwen tegen de Gülen-beweging, die volgens president Erdogan achter de couppoging zat. De Roos zegt geen banden te hebben met de beweging, maar inmiddels is ongeveer een kwart van de kinderen van school gehaald, ruim 120 leerlingen.

“Ik merk dat de druk heel groot is”, verzucht ook de conciërge. “Ik zou graag willen dat deze hetze gestopt wordt. Ik voel gewoon de pijn die de mensen hier hebben.”

‘Lekker, privéschool’

Bij de school staat ook een groepje moeders die hun kind net gebracht heeft. Ze geven toe dat ze aanhanger van Gülen zijn, maar begrijpen niet waarom hun school ineens bekendstaat als ‘Gülen-school’. “Mijn kinderen hebben nooit gezegd: we hebben vandaag iets geleerd over Gülen of een boek van Gülen gelezen. Mijn kinderen zitten hier omdat een vriendin hier lesgaf.”

Omdat ze al bekendstonden als Gülen-aanhangers werden de drie moeders buiten de WhatsApp-groepen gehouden, vermoeden ze. Ze reageren gelaten op de leegloop. “Lekker een privéschool zo. Speciaal aandacht voor de kinderen”, lacht een van hen. “Elk nadeel heeft zijn voordeel.”

Bovendien, vult een ander aan, “je weet nu wie er weg is”. “Het zijn voornamelijk Erdogan-aanhangers die weg zijn. Ik heb eigenlijk wel medelijden met andere scholen, want wie krijgen ze over de vloer?”

Dit is Nederland en ik kan mijn leven hier niet laten vormgeven aan de hand van de politieke situatie in Turkije.

Moeder van kind op De Roos

De conciërge ziet het anders. “Het kwaad is al geschied. Van de week hebben we de eerste leerling weer teruggekregen. Ze werd op de andere school gepest omdat ze van De Roos afkwam. Ze kwamen op hun knieën of ze weer terug mochten.”

De moeders merken de spanningen ook. “Ik werd verbaal aangevallen”, zegt een van hen. “Een vrouw met wie ik nog nooit een woordenwisseling had gehad zag me rijden en riep heel hard verwensingen naar me.”

“Er wordt niet begrepen als ik zeg: dit is Nederland en ik kan mijn leven hier niet laten vormgeven aan de hand van de politieke situatie in Turkije.”

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!