Straatterreur door ‘jongeren’ in Maassluis is de schuld van weinig jongerenwerk en geen stages!!

De intense straatterreur door Marokkanen in Maassluis had voorkomen kunnen worden als er fatsoenlijk jeugdwerk was geweest. Dat stelt moskeevoorzitter Ismail El Hadioui. Want Marokkaanse jongeren en hun ouders als opvoeders hebben NOOIT een eigen verantwoordelijkheid: Het is altijd de schuld van een ander. Zo werkt het in de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Ook is het voor dit soort lui niet mogelijk om zichzelf bezig te houden met een boek, op het internet, met spelletjes of een goed  gesprek met wat vrienden of werken.  Nee, er moet een ‘plek’ voor ze komen. Op kosten van de belastingbetaler (want daar is de Nederlander dan wel weer goed genoeg voor). Anders gaan ze zich vervelen, en dan gaan ze natuurlijk rellen. Dan bedreigen ze inwoners, dan roepen ze vrouwen na: “hoeveel kost je”. Waar ze dan niet verantwoordelijk voor zijn. Nee, komt door de gemene maatschappij die je geen ‘kansen’ geeft.  En hele volksstammen sociologen, jeugdwerkers en buurtcoaches praten en denken met dergelijke Marokkanen mee.

maassluis2
Allemaal de schuld van “geen jongerenwerk”, niet van de Marokkanen zelf

In de Burgemeesterswijk zijn wel degelijk jongerenwerkers actief, zegt André de Vries, directeur van Welzijn E25. ,,Maar we moeten roeien met de riemen die we hebben en de gemeente houdt onze riemen kort.” Ook hij trok dit jaar bij de gemeente aan de bel over de oplopende spanning in de wijk. ,,Wij hebben voorgesteld om het jongerenwerk te intensiveren, maar de gemeente beseft niet hoe belangrijk preventie is.” De Vries noemt de situatie ‘vreemd’. ,,Wij hebben ons jeugdhonk moeten sluiten vanwege gemeentelijke bezuinigingen. Nu zijn we dus vooral actief op straat maar de jongeren die hulp nodig hebben níet. Die zitten bij Ummah Wahida, waar zij de hele dag terecht kunnen, want werken weigeren de Marokkanen te doen, maar onze jongerenwerkers niet komen.” Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben de vrijwilligers van Ummah Wahida ‘de jongeren niet in de hand’ en kregen zij daarom steun van Welzijn E25. De gemeente analyseert vandaag de situatie in de Burgemeesterswijk en besluit dan of het noodbevel, dat in elk geval geldt tot vanavond, wordt verlengd. El Hadioui snapt het best: als je 2,5 ton hebt neergeteld voor een nieuwbouwhuis, dan wil je rustig wonen. En 90 procent van de tijd kan dat ook, benadrukt de voorzitter van de Ibrahim Moskee. Zijn gebedshuis staat aan de Burgemeester Zaneveldstraat, waar oude flats grenzen aan een vinexwijk. De Burgemeesterswijk is keurig aangeharkt. Hier worden natuurlijk geen vuilniszakken van het balkon gegooid, want dat doen normale mensen namelijk niet! Maar hier kondigde burgemeester Edo Haan zaterdag wél een noodbevel af nadat hangjongeren en boze bewoners van de nieuwbouwwijk elkaar te lijf gingen. Bij drie gezinnen gingen ramen aan diggelen. Eerder sneuvelden er al bloempotten, werden vrouwen uitgescholden en werden vernielingen aangericht. Dankzij de inzet van een buurtwacht lijkt de rust weergekeerd.

maassluis3
Geen ‘jongerenwerk’ = mensen bedreigen.

,,Dit had helemaal niet uit de hand hoeven lopen”, verzucht de moskee-voorzitter. ,,We schamen ons dat dit is gebeurd en vinden ook dat die mensen rustig moeten kunnen slapen. Die jongeren moeten met hun poten van die bewoners af blijven. Maar dit had zonder de politie opgelost kunnen worden. Het begint bij slap bestuur vanuit de gemeente. Die jongeren hadden anderhalf jaar geleden al een nieuw jeugdhonk moeten hebben.” Want uiteraard als je geen (gesubsidieerd) jeugdhonk krijgt dan ga je mensen bedreigen. Logica volgens Marokkanen en moslims. Dat het broeide, zag El Hadioui al een tijdje. En hij klopte er meermaals voor aan bij de gemeente. ,,Maar die heeft de angel er niet uitgehaald.”  Want zelf de ouders aanspreken in de moskee was natuurlijk weer geen optie. Volgens hem leven bewoners van de ­vinexwijk op gespannen voet met jongeren die vanuit heel Maassluis naar Ummah Wahida komen, het activiteitencentrum naast de moskee. ,,Dat zijn er een stuk of zeventig en zij moeten langs al die huizen om hier te komen. Een enkeling trapt wel eens een bloempot om, ja.” Volgens hem gaat het om vijf tot acht overlastgevers, die het aan de stok hebben met ‘een paar’ gezinnen. ,,Het is geen wij-zij-conflict. Wij hebben net zo goed last van die jongens. In die wijk wonen ook veel Marokkaanse mensen. Klachten uit de wijk geef ik door aan de gemeente. Maar vervolgens worden er geen jongerenwerkers gestuurd.” Jongerenwerk, ook zoiets ‘slaps’ in zijn ogen. ,,Die hulp bestaat alleen op papier, ik zie er niets van terug. Ik heb wel contact met de directeur, maar dan gaat het over het weer.” Want Marokkanen die ernstige bedreigingen uiten en ramen ingooien moeten niet door de Politie worden opgepakt…. ben je mal! Die moeten een jeugdhonk krijgen!!

maassluis2
De schuld van geen stages….. Dan ga je ramen ingooien!

Vanuit de moskee zijn gesprekken gevoerd met de straatterroristen, maar El Hadioui vond de problemen vooral een zaak van de gemeente. Tot vrijdagavond stenen door ruiten vlogen. Toen was het: tot hier en niet verder. ,,Als jongerenwerkers de wijk niet in trekken, dan doen we dat zelf. Daarom zijn we die buurtwacht begonnen.” Volgens El Hadioui draagt de uitzichtloosheid bij aan overlast in de wijk. De gemeente moet meer doen om jongeren stageplaatsen en banen aan te bieden. ,,In de sporthal werkt een Marokkaanse vrijwilliger. Hij heeft twee keer gesolliciteerd op vacatures daar, maar ze laten hem gewoon links liggen.” Zo wel twee sollicitaties, en dan snel opgeven en ramen ingooien. Logica!! Niet alleen in de sporthal, maar ook bij de gemeente, de politie en bij woningcorporaties werken voornamelijk ‘kaaskoppen’. ,,Je ziet alleen blanke aannemers aan deze wijk bouwen. Waarom? Jongeren in deze wijk hebben werk nodig. De beste integratie ontstaat via werkgelegenheid.” De vraag naar de rol van de ouders bij het in toom houden van hun kinderen, vindt hij ‘niet altijd terecht‘. ,,Zo’n 90 procent doet het goed. De overige 10 procent kan de kinderen niet corrigeren. Dat is niet hun schuld. Zij moeten hulp krijgen van een gezinscoach, maar ook die zie ik zelden.” Het is altijd de schuld van een ander natuurlijk!!  BRON

1 thought on “Straatterreur door ‘jongeren’ in Maassluis is de schuld van weinig jongerenwerk en geen stages!!”

  1. Van die drie kleuren hield ik veel nu niet meer het land waar de kleuren bij hoorde is door de linkse politieke kliek overgelerd aan de binnen gekomen minderheidsgroepen.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!