Twee Nederlandse militairen omgekomen in Mali

Defensie bevestigt de dood van de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld en de 29-jarige sergeant der 1ste klasse Henry Hoving. De twee blauwhelmen zijn op een kamp ten zuiden van de Malinese stad Kidal omgekomen tijdens een schietoefening met een 60 milimeter mortiergranaat.

“Hoe precies en waardoor, dat weten we nu nog niet”, zei Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens een persconferentie. “En daar wil ik ook niet over speculeren.”

Het lijkt erop dat een mortiergranaat in de afvuurbuis is blijven steken en daar is ontploft, meldt onze verslaggever. Defensie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

Jonge mannen
Beide omgekomen militairen zijn afkomstig van de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen.

Een Nederlandse soldaat der 1e klasse van 23 jaar, een collega van de overleden mannen, raakte zwaargewond. Hij is volgens Defensie geopereerd in een militair hospitaal in Kidal. De families zijn geïnformeerd.

Inmiddels is een condoleanceregister geopend. Een paar uur na de bekendmaking van het trieste nieuws waren al zo’n 3000 condoleances binnengekomen bij Defensie.

Rutte
Premier Mark Rutte is geschokt door het nieuws. ,,Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden. Het is intens verdrietig en nauwelijks te bevatten. In ons hart en onze gedachten zijn wij nu bij de families en vrienden van de overledenen. Voor hen is de klap het zwaarst. Heel Nederland leeft intens mee. Ook met de militair bij dit ongeluk zwaargewond is geraakt.”

Koenders
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is ,,zeer aangeslagen” door de dood van de twee mannen. ,,Het verschrikkelijke nieuws van vandaag maakt opnieuw duidelijk dat dit met aanzienlijke risico’s gepaard gaat. Dat mogen we nooit uit het oog verliezen.”

Vredesmacht Minusma in Mali
De Verenigde Naties zijn in Mali met 6000 man actief sinds juli 2013, voornamelijk met het doel de nasleep van een militaire staatsgreep en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toearegs te bestrijden.

Deze nomadengroep telt in Mali naar schatting 850.000 mensen. Ze kwamen in 2012 gewapend in opstand tegen het regiem in de hoofdstad Bamako, veroverden delen in het noorden van het land en plegen geregeld bloedige aanslagen.

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan de VN-missie MINUSMA in Mali. Het gaat om ongeveer vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-helikopters voor transportdoeleinden.

De Nederlandse missie loopt eind dit jaar af. De Nederlanders werken met inlichtingen en worden beschouwd als de ‘oren en ogen’ van de vredesmacht. Civiele deskundigen helpen verder de Malinese politie. – BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!